Článek
Tento jednoduchý švestkový koláč má jednu velkou výhodu: můžete si ho libovolně upravovat. Pod švestky lze navrstvit slazený tvaroh, a pokud vám chutná mák či ořechy, je možné je přidat do drobenky. A kdo nemá rád švestky, klidně ať použije jiné sezonní ovoce, třeba jablka nebo hrušky.
Postup
01.
Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, špetku soli, sušené droždí (7 g) a cukr. Do sypké směsi přidejte vejce a vlažné mléko (do 30 °C) a zadělejte těsto, použít můžete i kuchyňský robot. Tip: Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?
02.
Asi po 10 minutách hnětení přilijte do těsta olej a znovu zapracujte. Vzniklé těsto rovnoměrně rozložte na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě (do 33 °C) 30 minut kynout.
03.
Zatímco těsto na plechu kyne, připravte si drobenku ze všech uvedených surovin. Video: Jak udělat drobenku na koláč?
04.
Vykynuté těsto na plechu rovnoměrně poklaďte půlkami vypeckovaných švestek (řezem nahoru) a posypejte je drobenkou. Koláč vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte 30 minut.
05.
Až drobenka zezlátne, zkuste špejlí, zda je koláč dostatečně upečený. Pokud ano, můžete ho vyndat z trouby. Švestkový koláč krájejte až po vychladnutí.
Švestky mají jednu obrovskou výhodu, a to, že se dají připravovat nasladko i naslano. Ukážeme vám hned 50 skvělých švestkových receptů!