Článek
Tyto tartaletky jsou díky lučině v krému dokonale svěží a mátový cukr je ještě povznese na vyšší úroveň. Mátu můžete zkusit nahradit i bazalkou, která dodá dezertu opět jiný rozměr.
Postup
01.
Nejprve připravte křehké těsto. Mouku smíchejte s máslem, cukrem, vejcem, solí a vodou. Vše rychle propracujte a odložte asi na hodinu rozležet do lednice.
02.
Rozválejte ho na pomoučené ploše a vykrojte kruhy do formiček na tartaletky. Ty pak vmáčkněte do máslem vymazaných forem, zatižte například fazolemi a dejte péct při 180 °C asi na 20-25 minut. Upečené tartaletky nechte úplně vychladnout.
03.
Mezitím připravte náplň. Smetanu vyšlehejte dotuha společně s lučinou a moučkovým cukrem. Krém navrstvěte do tartaletek a dejte ztuhnout na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
04.
Na závěr nakrájejte jahody na plátky. Stranou otrhejte z máty hezké lístky na ozdobu a zbylé nasekejte najemno společně s krystalovým cukrem. Ztuhlé tartaletky nazdobte jahodami, mátou a mátovým cukrem. Ideálně ihned podávejte.