Hlavní obsah
4,3
(4)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Jahodové tartaletky jsou dokonalým dezertem, který okouzlí nejen svou chutí, ale i vzhledem. Křehké máslové těsto v kombinaci s neskutečně svěžím krémem a čerstvými jahodami tvoří lahodnou symfonii chutí, která je ideální pro letní dny nebo speciální příležitosti.

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 dortíčků
Těsto
  • 250 g mandlové mouky
  • 125 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 30 ml studené vody
  • 1 lžíce hladké mouky na podsypávání
  • 2 lžíce másla na vymazání
náplň
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g krémového sýru Lučina
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 300 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 4 snítky čerstvé máty
Článek

Tyto tartaletky jsou díky lučině v krému dokonale svěží a mátový cukr je ještě povznese na vyšší úroveň. Mátu můžete zkusit nahradit i bazalkou, která dodá dezertu opět jiný rozměr.

Postup

01.

Nejprve připravte křehké těsto. Mouku smíchejte s máslem, cukrem, vejcem, solí a vodou. Vše rychle propracujte a odložte asi na hodinu rozležet do lednice.

02.

Rozválejte ho na pomoučené ploše a vykrojte kruhy do formiček na tartaletky. Ty pak vmáčkněte do máslem vymazaných forem, zatižte například fazolemi a dejte péct při 180 °C asi na 20-25 minut. Upečené tartaletky nechte úplně vychladnout.

03.

Mezitím připravte náplň. Smetanu vyšlehejte dotuha společně s lučinou a moučkovým cukrem. Krém navrstvěte do tartaletek a dejte ztuhnout na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.

04.

Na závěr nakrájejte jahody na plátky. Stranou otrhejte z máty hezké lístky na ozdobu a zbylé nasekejte najemno společně s krystalovým cukrem. Ztuhlé tartaletky nazdobte jahodami, mátou a mátovým cukrem. Ideálně ihned podávejte.

Energetická hodnota celkem - 8 dortíčků
Energie20 381,81 kJ
Bílkoviny98,78 g
Tuky403,45 g
Sacharidy204,77 g
Sůl3,46 g
SAFA154,96 g
Vláknina36,75 g
Cukry163,37 g

Načítám