Hlavní obsah
3,3
(14)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Někdy není nic lepšího než klasika, která jen tak neomrzí. Tento jablečný závin z jogurtového těsta patří k moučníkům, které vás vrátí zpět k útulné atmosféře domácího pečení.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Jogurtové těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g hustého bílého jogurtu
  • 250 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička octa
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 900 g nastrouhaných jablek
  • 2 lžíce skořice
  • 4 lžíce cukru
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
Dokončení
  • 1 ks vejce na potření
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Nechce se vám dělat s těstem? Sáhněte po kupovaném a upečte klasiku všech klasik: jablečný štrúdl z listového těsta! A jestli nemáte jogurt, zkuste tvarohové těsto na závin anebo těsto z pomazánkového másla.

Postup

01.

Mouku prosejte, přidejte špetku soli a vytvořte hromádku s důlkem. Do něj vyklepněte jedno vejce a přidejte jogurt. Vidličkou promíchejte tekuté suroviny s trochou mouky, až vznikne kašička. Do té nastrouhejte máslo a kápněte ocet. Vše propracujte v jemné a měkké těsto, které nelepí.

02.

Těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte ho do lednice odpočinout. Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka, smíchejte je se skořicí, cukrem, slitými rozinkami a ořechy.

03.

Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na placku vysokou asi 2-3 mm, dejte na ni jablka a těsto zaviňte do šneka. Štrúdl přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C asi 25–30 minut do světlé barvy. Po upečení ho můžete ještě pocukrovat.

Energetická hodnota celkem - 1 závin
Energie21 994,35 kJ
Bílkoviny91,62 g
Tuky289,29 g
Sacharidy555,59 g
Sůl1,8 g
SAFA121,06 g
Vláknina54,02 g
Cukry227,64 g

Načítám