Článek
Nechce se vám dělat s těstem? Sáhněte po kupovaném a upečte klasiku všech klasik: jablečný štrúdl z listového těsta! A jestli nemáte jogurt, zkuste tvarohové těsto na závin anebo těsto z pomazánkového másla.
Postup
01.
Mouku prosejte, přidejte špetku soli a vytvořte hromádku s důlkem. Do něj vyklepněte jedno vejce a přidejte jogurt. Vidličkou promíchejte tekuté suroviny s trochou mouky, až vznikne kašička. Do té nastrouhejte máslo a kápněte ocet. Vše propracujte v jemné a měkké těsto, které nelepí.
02.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte ho do lednice odpočinout. Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka, smíchejte je se skořicí, cukrem, slitými rozinkami a ořechy.
03.
Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na placku vysokou asi 2-3 mm, dejte na ni jablka a těsto zaviňte do šneka. Štrúdl přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C asi 25–30 minut do světlé barvy. Po upečení ho můžete ještě pocukrovat.