Článek
Na tento závin můžete dát do ingrediencí místo zakysané smetany i řecký jogurt nebo pomazánkové máslo. Těsto drží dobře pohromadě a hezky se s ním pracuje. Místo hrušek můžete přidat jablka s brusinkami nebo švestky, do kterých můžete vložit místo pecky mandle. Závin bude skvěle chutnat i s kopečkem zmrzliny nebo zakysané smetany.
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a vmíchejte do ní špetku soli. Přidejte pokrájené změklé máslo, žloutek a zakysanou smetanu. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Rozdělte ho na 2 díly a každý zabalte do potravinářské fólie. Dejte na chvíli do lednice.
02.
Tvaroh promíchejte s ricottou, přidejte vejce, cukr a důkladně prošlehejte. Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostičky.
03.
V pánvi nechte rozpustit máslo. Přidejte hrušky a krátce je opečte. Poté je zasypejte skořicovým cukrem a nechte mírně zkaramelizovat.
04.
Z lednice vyjměte jeden díl těsta. Vyválejte ho do tvaru obdélníku. Naneste na něj polovinu tvarohové náplně tak, aby okraje těsta zůstaly volné. Navrch dejte polovinu hrušek. Závin opatrně zatočte a okraje těsta k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila.
05.
Závin přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Stejným způsobem připravte i druhý díl těsta. Oba záviny pak potřete rozšlehaným vejcem. Na několika místech je propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
06.
Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Záviny pečte asi půl hodinky dozlatova.
Tip: Pokud chcete, aby záviny držely krásný tvar a popřípadě nepraskly, můžete je vložit do chlebíčkových forem.
Nemáte-li po ruce zakysanou smetanu, můžete si udělat těsto na závin z pomazánkového másla anebo zkuste recept na štrúdl z tvarohového těsta, případně rychlý závin z jogurtového těsta.