Hlavní obsah
4,2
(15)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vůni perníku má mnoho z nás spojenou s kuchyní babiček. Pozvěte i k sobě domu tuto omamnou vzpomínku a upečte si vláčný perník, přesně takový, jako si pamatujete z dětství. Pěkně s marmeládou, čokoládovou polevou a bohatě zasypaný kokosem.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
perník
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 ks kypřicího prášku do perníku
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce tuku na vymazání
  • 2 lžíce hrubé mouky na vysypání
Na dokončení
  • 2 balení čokoládové polevy
  • 5 lžic marmelády
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
Článek

Recepty, na které nepotřebujete váhu, jsou ideální pro rychlou přípravu a také víte, že když vám uteče sem tam nějaký gram, výsledný pokrm to neovlivní. Mezi takové dezerty patří nejen dnešní lahodný perník, ale také například snadné muffiny, mrkvový perník i s videonávodem nebo ananasové řezy.

Postup

01.

Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny a promíchejte. Poté postupně přidejte tekuté ingredience a vše společně propracujte.

Tip: Pokud chcete, do těsta můžete ještě vmíchat oříšky a sušené nebo čerstvé ovoce. To však raději volte méně šťavnaté druhy, aby se perník zbytečně nerozmočil. Už takto je velmi vláčný.

02.

Plech či formu s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou pěkně „po babičkovsku“ nebo vyložte pečicím papírem a nalijte do něj připravené těsto. Perník pečte při 170 °C asi 40 minut, zda je hotový, zkuste špejlí. Hodně záleží na výšce těsta.

03.

Perník nechte mírně vychladnout a pomažte ho marmeládou. Díky tomu, že je moučník ještě teplý, se do něj zavařenina hezky vsákne. Na marmeládu rozetřete čokoládovou polevu připravenou podle návodu na obale a vše bohatě zasypte kokosem. Perník nechte vychladnout a můžete servírovat.

Kombinujete rádi perníkové těsto s jinými surovinami? Pokud ano, musíte vyzkoušet nadýchaný dýňový perník, švestkovou variantu nebo perník s cuketou.

Energetická hodnota na 1 plech
Energie19 993,85 kJ
Bílkoviny66,67 g
Tuky263,03 g
Sacharidy529,63 g
Sůl7,65 g
SAFA122,79 g
Vláknina24,15 g
Cukry285,6 g

Načítám