Článek
Postup
01.
4 střední mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno. Na stejném struhadle nastrouhejte oranžovou část pomerančové kůry, tu určitě nevynechejte, protože bábovku krásně ovoní.
02.
Tvaroh prošlehejte s cukrem, olejem, vejci, skořicí, hřebíčkem a solí, přidejte mouku, mandle, kypřicí prášek a nakonec vmíchejte mrkev a pomerančovou kůru.
Tip: K mrkvi se báječně hodí i čerstvý, kandovaný nebo sušený zázvor, badyán či perníkové koření. Přidat můžete rozinky v rumu nebo hrst sekaných ořechů.
03.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku. Bábovku krájejte, až zcela vychladne.
Baví vás sladké pečení se zeleninou? Vyzkoušejte také čokoládový koláč s řepou, mrkvový dort nebo třeba bezlepkový bramborový mazanec či dýňový dort s karamelem! Výborná je i cuketová bábovka z tvarohového těsta.