Článek
Do koláče můžete použít místo kefíru i podmáslí nebo smetanu. Olej použijte řepkový nebo slunečnicový. Sklenička oleje odpovídá asi polovině objemu hrnku, který použijte na ostatní suroviny. Do koláče můžete navíc přidat skořici nebo najemno nastrouhanou citronovou kůru.
Postup
01.
Nejdřív si připravte tvaroh na pozdější dohotovení koláče - prošlehejte ho s vejcem a cukrem a odložte. Do mísy pak vyklepněte vejce, přidejte cukr a ušlehejte do světlé a nadýchané pěny.
02.
Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a kefír. Ušlehejte hladké těsto.
03.
Plech vyložte pečicím papírem a nalejte do něj těsto. Pomocí lžíce přidávejte na celé ploše těsta tvaroh. Nakonec celý koláč posypte lesním ovocem.
04.
Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Koláč pečte 30 až 35 minut. Po upečení ho nechte vychladnout a poté nakrájejte na řezy. V horkých dnech ho můžete podávat s kopečkem zmrzliny.
Hrnkové koláče jsou rychlé a jejich přípravu si zamilujete. Vyzkoušejte třeba bublaninu s rebarborou nebo tuhle hruškovou dobrotu s marmeládou.