Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Možná si říkáte, že pečení dortů je jen pro zkušené cukrářky. Ale tak to není! Tenhle parádní dort s panenkou zvládnete pro svoji princeznu připravit i vy!

1 hod., 30 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 6 ks vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
Náplň
  • 250 g másla
  • 400 ml mléka
  • 1 sáček malinového pudinkového prášku
  • 1/2 sklenice ostružinového džemu
Potah
  • 1 000 g potahovací hmoty
  • 60 ml vody
  • 1 lžíce želatiny
  • 500 g cukru moučka
  • 2 g červeného potravinářského barviva
  • 3 lžičky medu
Článek

Postup

Přípravu dortu si rozdělte do dvou dní – první den udělejte celý promazaný korpus, druhý už jen zdobte.

01.

Základem je piškotové těsto, u kterého je nutné dodržovat přesný postup. Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte (se špetkou soli) do tuha. Žloutky vyšlehejte do světlé pěny spolu se 150 g cukru.

02.

V míse vedle promíchejte mouku, prášek do pečiva a zbytek cukru. Do pěny postupně střídavě přimíchávejte bílky a směs s moukou.

03.

Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku a pečte při 180 stupních Celsia asi hodinu (horkovzdušná trouba 170 stupňů). Korpus nechte zchladnout.

04.

A jak na snadný malinový krém? Pudinkový prášek rozmíchejte v uvedeném množství mléka a uvařte ho. Nechte za občasného míchání zchladnout a poté ho vyšlehejte s máslem.

05.

Vychladlou bábovku podélně rozřežte na 4 pláty. Každý kromě vrchního pomažte ostružinovou marmeládou, malinovým krémem a vrstvy na sebe položte zpět. Trochu malinového krému si nechte na další den, uvidíte, bude se hodit!

06.

Fondánovou hmotu doporučuji koupit, pokud ale nemáte kde, můžete vyzkoušet náhražku. Želatinu nasypte do vody, nechte 3 minuty stát, zahřejte v mikrovlnce, přimíchejte med, cukr, barvivo (jen trochu, aby výsledek byl růžový), dobře propracujte a dejte do lednice na noc odstát.

07.

Přes noc hmota krásně ztuhne a piškot se uleží. Druhý den doprostřed bábovky postavte dobře omytou a napůl svlečenou panenku. Fondánovou hmotu vyválejte a postupně z ní vytvořte sukýnku, kterou „potáhnete“ korpus.

08.

Pak už jen dozdobte, čím vás napadne (srdíčka, kytičky, kuličky… vše můžete navíc vytvarovat z této hmoty), spoje na sukni překryjte malinovým krémem a nechte v lednici uležet. A pak už se jen usmívejte na ty planoucí holčičí oči!

Související témata:

Načítám