Hlavní obsah
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Je skvělý nejen na halloweenskou party. Kdo nebo co? Přece dýňový koláč! Máte po ruce javorový sirup?

15 min.
Příprava
43 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 185 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 lžíce studené vody
  • 1/2 lžíce citronové kůry
Náplň
  • 500 g dýně
  • 2 ks žloutků
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 kousků skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 hrst ořechů
  • 1 hrst sušených meruněk
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Do prosáté mouky vložte plátky másla a kůru z 1/2 citronu. Prsty vše zpracovávejte tak dlouho, až budete mít drobenku. Z hrudkovité směsi vytvořte kopeček, do něj udělejte důlek a tam přidejte studenou vodu či žloutek, až vzniknou drobné kuličky těsta, urovnejte jej do koláčové formy.

02.

Dýni oloupejte a vydlabejte moučný vnitřek. Jedlou (tedy tuhou) část dužiny pokrájejte na kostičky a vhoďte do vroucí vody a vařte asi 3 minuty, až bude dýně měkká. Pak ji slijte, vidličkou rozmačkejte na kaši a nechte zchladnout.

03.

Dýňovou kaši smíchejte se zakysanou smetanou, javorovým sirupem či medem, dvěma žloutky, mletou skořicí a citronovou šťávou – sirupu i citronové šťávy dejte podle chuti, každá dýně chutná trošku jinak.

04.

Na dno formy pohoďte hrst nahrubo nasekaných ořechů a pokrájených meruněk, zalijte náplní a dozdobte tyčinkami skořice, badyánem a sušenými meruňkami. Koláč pečte při 170 stupních asi 40 minut. Je to lahoda!

Související témata:

Načítám