Článek
Postup
01.
Do prosáté mouky vložte plátky másla a kůru z 1/2 citronu. Prsty vše zpracovávejte tak dlouho, až budete mít drobenku. Z hrudkovité směsi vytvořte kopeček, do něj udělejte důlek a tam přidejte studenou vodu či žloutek, až vzniknou drobné kuličky těsta, urovnejte jej do koláčové formy.
02.
Dýni oloupejte a vydlabejte moučný vnitřek. Jedlou (tedy tuhou) část dužiny pokrájejte na kostičky a vhoďte do vroucí vody a vařte asi 3 minuty, až bude dýně měkká. Pak ji slijte, vidličkou rozmačkejte na kaši a nechte zchladnout.
03.
Dýňovou kaši smíchejte se zakysanou smetanou, javorovým sirupem či medem, dvěma žloutky, mletou skořicí a citronovou šťávou – sirupu i citronové šťávy dejte podle chuti, každá dýně chutná trošku jinak.
04.
Na dno formy pohoďte hrst nahrubo nasekaných ořechů a pokrájených meruněk, zalijte náplní a dozdobte tyčinkami skořice, badyánem a sušenými meruňkami. Koláč pečte při 170 stupních asi 40 minut. Je to lahoda!