Článek
Pokud rádi experimentujete, máme pro vás pár vychytávek: karamel můžete okořenit vanilkou nebo špetkou skořice či chilli. Ořechy na ozdobení dortu opražte, budou ještě lepší!
Postup
01.
Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte dýňové pyré, vejce, cukr a olej, aby vznikla hladká směs. Do jiné mísy prosejte mouky, prášek do pečiva, sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a špetku soli. Postupně suché ingredience přimíchávejte do dýňové směsi a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
02.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Pečte 35–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Po upečení nechte korpus vychladnout, když je úplně chladný, opatrně ho podélně prokrojte na dvě stejné části.
03.
Na krém: Tvaroh vyšlehejte společně s javorovým sirupem (nebo medem) a vanilkovým extraktem. V jiné míse vyšlehejte smetanu do tuha a poté ji opatrně vmíchejte do tvarohu.
04.
Na karamel: V hrnci na středním ohni roztavte cukr, dokud nezkaramelizuje. Jakmile získá zlatavou barvu, přidejte smetanu a opatrně míchejte, dokud se vše nespojí. Nakonec vmíchejte máslo a sůl. Karamel nechte lehce vychladnout.
05.
Spodní polovinu prokrojeného korpusu položte na servírovací talíř a potřete ji částí tvarohového krému. Přikryjte druhou polovinou korpusu a celý dort potřete zbytkem krému. Přelijte slaným karamelem.
06.
Dort ozdobte mixem ořechů, sušeným ovocem a semínky podle chuti. Před servírováním nechte dezert alespoň půl hodiny rozležet v lednici.