Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Plněné dýňové sušenky se skořicí jsou krásně vláčné a zamilujete si je nejen vy, ale i každý, komu je nabídnete. Proto je pro jistotu pečte z dvojité dávky, protože ze stolu zmizí rychleji než listí na podzim ze stromů.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 sušenek
Sušenky
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 g dýňového pyré
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička skořice mleté
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Krém
  • 180 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 2 lžičky cukru moučka
Článek

Máte raději sušenky křupavé? Pečte je při 150 °C dozlatova. Krém poté podávejte stranou jako sladký dip.

Postup

01.

Všechny sypké suroviny na těsto promíchejte v míse. Poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo a dýňové pyré. Vše rychle propracujte.

Recept: Jak se dělá dýňové pyré

Dýni na pyré můžete povařit doměkka v troše vody anebo ji pro intenzivnější chuť upéct. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni omyjte, osušte, rozpulte a odstraňte semínka. Poté ji nakrájejte na stejnoměrné větší kusy, dejte na plech na pečicí papír a nasucho pečte asi 20 minut, až je dýně měkká, ale ještě nehnědne. Po zchladnutí rozmixujte i se slupkou na hladké pyré. Takto připravené dýňové pyré vydrží v lednici asi týden.

02.

Těsto vložte do cukrářského sáčku a tvořte z něj na plech vyložený pečicím papírem malé bochánky. Nechte mezi nimi prostor, sušenky se mírně roztečou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10–15 minut. Hotové sušenky nechte vychladnout.

03.

Mezitím smíchejte čerstvý sýr s tvarohem a cukrem. Vzniklý krém naložte do cukrářského sáčku a spojte jím vždy dvě sušenky k sobě. Před servírováním můžete sušenky ještě jemně pocukrovat.

Zkuste recepty na domácí sušenky jen ze tří ingrediencí:

Načítám