Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sezona dýňových receptů je tady! A tenhle možná ještě neznáte... Výbornému sladkému blondies dodává vláčnost dýňové pyré, které si snadno připravíte z povařené nebo pečené dýně, anebo můžete použít skleničku s dětskou výživou.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 120 g másla
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 ks vejce
  • 250 g dýňového pyré
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g bílé čokolády
Článek

Dýně je úžasná surovina! Dá se šikovně využít jak ve sladkých, tak slaných receptech. Její krémová konzistence a lehce nasládlá chuť fungují stejně dobře v jemném dezertu jako v pikantní polévce.

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Menší pekáč vyložte pečicím papírem. V míse zamíchejte prosátou hladkou mouku, jedlou sodu a sůl.

02.

V druhé míse vyšlehejte povolené máslo s hnědým cukrem. Když vznikne nadýchaný krém, zašlehejte do něj vejce a poté dýňové pyré a vanilkový extrakt (nyní směs působí sraženě, ale nebojte se, po přidání sypkých surovin se dokonale spojí). Tip: Dýňové pyré můžete vzít hotové ze skleničky (přesnídávka pro děti) anebo si ho jednoduše vyrobte sami, návod najdete na konci tohoto receptu.

03.

Do máslové směsi postupně zapracujte sypkou směs – vznikne lepivé těsto. Vmíchejte do něj nasekanou bílou čokoládu. Těsto vložte do připraveného pekáče a uhlaďte cukrářskou kartou nebo stěrkou.

04.

Blondies dejte péct do předehřáté trouby asi na 20 minut, zdali je hotové, vyzkoušejte špejlí. Pak ho nechte zchladnout a krájejte na menší kousky.

Recept: Jak se dělá dýňové pyré

Dýni na pyré můžete povařit doměkka v troše vody anebo ji pro intenzivnější chuť upéct. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni omyjte, osušte, rozpulte a odstraňte semínka. Poté ji nakrájejte na stejnoměrné větší kusy, dejte na plech na pečicí papír a nasucho pečte asi 20 minut, až je dýně měkká, ale ještě nehnědne. Po zchladnutí rozmixujte i se slupkou na hladké pyré. Takto připravené dýňové pyré vydrží v lednici asi týden.

Energetická hodnota celkem - 1 plech 20 × 30 cm
Energie12 583,44 kJ
Bílkoviny36,9 g
Tuky126,23 g
Sacharidy425,54 g
Sůl1,38 g
SAFA63,44 g
Vláknina11,68 g
Cukry276,57 g

Načítám