Článek
Dýně je úžasná surovina! Dá se šikovně využít jak ve sladkých, tak slaných receptech. Její krémová konzistence a lehce nasládlá chuť fungují stejně dobře v jemném dezertu jako v pikantní polévce.
Postup
01.
Horkovzdušnou troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Menší pekáč vyložte pečicím papírem. V míse zamíchejte prosátou hladkou mouku, jedlou sodu a sůl.
02.
V druhé míse vyšlehejte povolené máslo s hnědým cukrem. Když vznikne nadýchaný krém, zašlehejte do něj vejce a poté dýňové pyré a vanilkový extrakt (nyní směs působí sraženě, ale nebojte se, po přidání sypkých surovin se dokonale spojí). Tip: Dýňové pyré můžete vzít hotové ze skleničky (přesnídávka pro děti) anebo si ho jednoduše vyrobte sami, návod najdete na konci tohoto receptu.
03.
Do máslové směsi postupně zapracujte sypkou směs – vznikne lepivé těsto. Vmíchejte do něj nasekanou bílou čokoládu. Těsto vložte do připraveného pekáče a uhlaďte cukrářskou kartou nebo stěrkou.
04.
Blondies dejte péct do předehřáté trouby asi na 20 minut, zdali je hotové, vyzkoušejte špejlí. Pak ho nechte zchladnout a krájejte na menší kousky.
Recept: Jak se dělá dýňové pyré
Dýni na pyré můžete povařit doměkka v troše vody anebo ji pro intenzivnější chuť upéct. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni omyjte, osušte, rozpulte a odstraňte semínka. Poté ji nakrájejte na stejnoměrné větší kusy, dejte na plech na pečicí papír a nasucho pečte asi 20 minut, až je dýně měkká, ale ještě nehnědne. Po zchladnutí rozmixujte i se slupkou na hladké pyré. Takto připravené dýňové pyré vydrží v lednici asi týden.
Máte dýni? Vyzkoušejte nadýchaný dýňový perník s marmeládou nebo křehký dýňový koláč s perníkovým kořením.