Článek
Čokoládové mini dortíčky s červenou řepou, která jim dodává na neskutečné vláčnosti, jsou taková cukrářská nenápadná myška. Kdo by to byl řekl, že dezert s řepou nabídne tak luxusní chuť! Zkuste si je upéct, a nejen na Velikonoce. Stačí, když místo mandliček v čokoládě, připomínajících malovaná vejce, zvolíte jinou ozdobu. Opalovaný sníh můžete nahradit tvarohovým krémem či jen obyčejnou bílkovou polevou.
Postup
01.
Řepu omyjte, oloupejte a najemno nastrouhejte. V míse prošlehejte do nadýchané světlé pěny vejce s třtinovým cukrem a poté přilevejte tenkým pramínkem olej. Stále šlehejte. Do směsi zlehka vmíchejte strouhanou řepu, obě mouky, kypřicí prášek, sodu, kakao a čokoládu.
02.
Vzniklé těsto nalijte do vyšších formiček cca o průměru 8 cm, které jste vyložili pečicím papírem (lze použít větší muffinové formičky). Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35 minut. Zda jsou dortíky upečené, zkuste špejlí. Když je po vytažení z těsta čistá, máte hotovo.
03.
Bílky vyšlehejte v ohnivzdorné míse do polotuha. Poté zlehka vmíchejte cukr a došlehejte. Sníh ještě šlehejte nad vodní lázní, alespoň 10 minut, dokud není zcela hladký a lesklý. Na závěr do sněhu zapracujte citronovou šťávu. Mísu sundejte z páry a šlehejte do vychladnutí sněhu.
04.
Vychladlé dortíčky nazdobte sněhem z cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Pro efekt můžete sníh oflambovat pistolí, ale není to nutné. Dortíky ozdobte mandlemi v čokoládě, pokud chcete navodit velikonoční atmosféru, a můžete servírovat.
Nejlepší velikonoční recepty
Nejlepší recepty na mazanec: