Hlavní obsah
3,9
(16)
Foto: Cukrárna Myšák

Foto: Cukrárna Myšák

Klasický harlekýn rozněžní všechny milovníky čokoládových zákusků. Dodá šmrnc každé oslavě, stane se hvězdou rodinných sešlostí (zachutná dětem i babičkám) a je dost lehký na to, aby se stal ideální sladkou tečkou za dobrým obědem. S každým sladkým soustem na vás dýchne nostalgie zlatých časů!

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Kakaový korpus
  • 6 ks vejce
  • 150 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 50 g kakaa
Pařížská šlehačka
  • 200 g hořké čokolády 65%
  • 500 ml smetany ke šlehání
Vanilková šlehačka
  • 3 ks plátkové želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 110 g bílé čokolády
Článek

Kde se dort harlekýn vzal? Letitá receptura pochází od francouzských cukrářů, kteří se při vrstvení bílé a tmavé šlehačky inspirovali kostkovaným úborem ikonické postavy commedie dell'arte. A prvorepublikové cukrárny zase, stejně jako celá tehdejší společnost, braly inspiraci od Francouzů – nejinak tomu bylo u Františka Myšáka, který stál za zrodem cukrárny Myšák v pražské Vodičkově ulici, kde v jeho odkazu pokračují dodnes. Upečte si harlekýn podle jejich receptu.

Postup

01.

Na korpus: Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru. Do vyšlehaných bílků ručně vmíchejte žloutky prošlehané se solí a kakao. Těsto vlijte do formy a pečte 25–30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

02.

Na pařížskou šlehačku: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu zahřejte a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Pomocí tyčového mixéru vytvořte hladkou emulzi a uložte ji do lednice do druhého dne.

03.

Na vanilkovou šlehačku: Plátky želatiny namočte do trochy studené vody a nechte 5–10 minut nabobtnat. Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Ohřejte smetanu se semínky z vanilkového lusku a přimíchejte k čokoládě. Přidejte nabobtnalou želatinu a promixujte ponorným mixérem. Směs dejte odležet přes noc do lednice. Po vychlazení krém vyšlehejte mixérem (šlehací metlou, ne ponorným nástavcem).

04.

Vychladlý korpus rozkrojte v polovině a spodní část vložte do dortového ráfku. Vyšlehejte pařížskou šlehačku a potřete spodní část korpusu. Potom přiklopte vrchní část korpusu, naneste vanilkovou šlehačku a zarovnejte do výšky ráfku. Dort ozdobte pařížskou i vanilkovou šlehačkou a čokoládovými hoblinami.

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 24 cm
Energie25 572 kJ
Bílkoviny92,4 g
Tuky486,8 g
Sacharidy328,35 g
Sůl3,34 g
SAFA309,66 g
Vláknina44,1 g
Cukry296,25 g

Načítám