Článek
Kde se dort harlekýn vzal? Letitá receptura pochází od francouzských cukrářů, kteří se při vrstvení bílé a tmavé šlehačky inspirovali kostkovaným úborem ikonické postavy commedie dell'arte. A prvorepublikové cukrárny zase, stejně jako celá tehdejší společnost, braly inspiraci od Francouzů – nejinak tomu bylo u Františka Myšáka, který stál za zrodem cukrárny Myšák v pražské Vodičkově ulici, kde v jeho odkazu pokračují dodnes. Upečte si harlekýn podle jejich receptu.
Postup
01.
Na korpus: Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru. Do vyšlehaných bílků ručně vmíchejte žloutky prošlehané se solí a kakao. Těsto vlijte do formy a pečte 25–30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
02.
Na pařížskou šlehačku: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu zahřejte a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Pomocí tyčového mixéru vytvořte hladkou emulzi a uložte ji do lednice do druhého dne.
03.
Na vanilkovou šlehačku: Plátky želatiny namočte do trochy studené vody a nechte 5–10 minut nabobtnat. Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Ohřejte smetanu se semínky z vanilkového lusku a přimíchejte k čokoládě. Přidejte nabobtnalou želatinu a promixujte ponorným mixérem. Směs dejte odležet přes noc do lednice. Po vychlazení krém vyšlehejte mixérem (šlehací metlou, ne ponorným nástavcem).
04.
Vychladlý korpus rozkrojte v polovině a spodní část vložte do dortového ráfku. Vyšlehejte pařížskou šlehačku a potřete spodní část korpusu. Potom přiklopte vrchní část korpusu, naneste vanilkovou šlehačku a zarovnejte do výšky ráfku. Dort ozdobte pařížskou i vanilkovou šlehačkou a čokoládovými hoblinami.