Článek
Postup
01.
Větší dortovou formu velmi zlehka vymažte tukem a vyložte papírem na pečení – díky tuku papír lépe přilne k formě. Troubu rozehřejte na 170 °C a oddělte žloutky od bílků.
02.
Ve velké míse začněte šlehat vyšší rychlostí bílky se špetkou soli. Po lžících přidávejte cukr a ušlehejte hladký lesklý sníh do měkkých špiček (po vytažení metliček se špičky sněhu budou pomalu ohýbat dolů).
03.
Na sníh prosejte přes sítko kakao a krátce zašlehejte. Za stálého šlehání přidejte po jednom žloutky a po lžících zašlehejte i olej. Nakonec už jenom pomalu a krátce zašlehejte i prosátou mouku.
Tip: Všechny ingredience si předem připravte k ruce, ať nemusíte práci přerušovat a těsto v mezičase nespadne.
04.
Připravené těsto vlijte do připravené formy, zlehka uhlaďte od středu směrem k okraji a zvolna pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Korpus nechte krátce vychladnout ve formě, vyjměte ho a nechte zcela vychladnout na mřížce.
05.
Na krém nechte nabobtnat želatinu v troše vody podle návodu na obalu. Ze smetany odlijte asi 100 ml do malého rendlíku. Zbytek smetany dejte do velké mísy, přidejte cukr, vanilkový extrakt a měkký tvaroh a ušlehejte téměř tuhý krém: buďte trpěliví, chvíli to potrvá.
06.
Nabobtnalou želatinu vyždímejte a vložte do rendlíku se smetanou. Zahřívejte a míchejte, až se želatina rozpustí (zahřívejte zvolna, želatina se nesmí vařit). K rozpuštěné želatině přidejte pár lžic smetanového krému, dobře rozmíchejte, vlijte ke krému, a ještě jednou pomalu prošlehejte.
07.
Opláchněte formu, ve které se pekl korpus, a boky vyložte čistým papírem na pečení. Vychladlý korpus podélně rozřízněte a spodní část vložte do formy. Navršte na ni polovinu krému a dejte do lednice pořádně vychladit.
08.
Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu s máslem. Odstavte, přidejte čokoládu nalámanou na malé kousky (nebo čokoládové pecky), nechte chvíli postát a poté rozmíchejte dohladka.
09.
Pár lžic čokoládové polevy rozetřete na první smetanovou vrstvu, znovu vraťte do lednice a nechte ztuhnout. Na čokoládovou vrstvu pak naneste druhou polovinu krému, přiklopte vrškem korpusu a na ten rozetřete zbytek čokoládové polevy.
Tip: Když čokoládová poleva v mezičase ztuhne, povolte ji v horké vodní lázni.
10.
Sestavený dort nechte v lednici pořádně ztuhnout (ideálně do druhého dne). Krájejte ostrým suchým horkým nožem.
Tip: Máte-li místo v mrazničce, nechte v ní dort jednu dvě hodiny před podáváním, bude nepřekonatelný! Na ozdobu můžete použít mléčné řezy z obchodu.
Nejlepší čokoládová poleva na dorty a cukroví, která se nebude lámat.