Článek
Tento recept je koncipován jako bezlepkový a bez ořechů, aby byl vhodný i pro celiaky a alergiky. Pokud vám však lepek nevadí, použijte jakékoli vločky, a stejně tak postupujte s ořechy: dýňová a slunečnicová semínka nahraďte podobnou gramáží nasekaných ořechů (lískové, pekany, mandle).
Postup
01.
Co nejzralejší banány rozmixujte a v míse smíchejte se zbývajícími surovinami kromě čokolády: rozpuštěným kokosovým tukem, ovesnými vločkami (dávám jemné bezlepkové, ale hodí se i pohankové či špaldové), kokosovými chipsy, mletým lnem, dýňovými, slunečnicovými a chia semínky, nasekanými rozinkami, skořicí a solí.
02.
Dorovna uhlaďte na dva velké plechy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut. Vždy po 10 až 15 minutách směs rozbijte na kousky vařečkou a zamíchejte. Průběžně kontrolujte, jestli se nepálí.
03.
Ihned po vytažení z trouby smíchejte s nasekanou čokoládou, nechte do druhého dne vychladnout na plechu a uchovávejte v uzavřené sklenici. Granola vydrží minimálně 2 týdny.