Článek
Citronový tymián je kříženec tymiánu obecného a mateřídoušky. Nejčastěji se používá k rybímu masu a drůbeži, ale hodí se výborně i k bramborám a zelenině. A jak je zřejmé z tohoto receptu, uplatnění najde také ve sladkém pečení.
Postup
01.
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Bílky oddělte od žloutků a dejte je zvlášť do dvou větších mís. Do mísy se žloutky přidejte mléko, olej, cukr, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Prošlehejte ruční metlou.
02.
Do mísy se žloutkovou směsí prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Zamíchejte.
03.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Pak ho stěrkou jemně vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte i jednotlivé čerstvé lístky citronového tymiánu (půl lžičky stačí). Hotové těsto vlijte do máslem vymazané formy na bábovku.
04.
Bábovku dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (spodní a horní ohřev) asi na 50 minut. Zda je upečená, vyzkoušejte špejlí. Pak bábovku opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku a nechte zchladnout.