Článek
Kynuté koláče a chlebíčky mají v našich končinách dlouhou tradici a jejich příprava je spojena s rodinnou pohodou a vůní domova. Tento angreštový koláč je perfektní volbou pro letní sezonu, kdy jsou angrešty nejšťavnatější a nejchutnější.
Postup
01.
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, a přidejte do něj lžíci cukru a droždí. Vše společně rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
02.
Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a zbytek cukru. Do mouky udělejte důlek a přilijte vzešlý kvásek. Poté přidejte rozpuštěné máslo a vejce a ze všech surovin vypracujte hladké těsto (můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem). Poté ho překryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
03.
Připravte drobenku. Smíchejte mouku, cukr a máslo a prsty směs promněte.
04.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a lehce prohněťte. Chlebíčkovou formu vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a přesuňte do ní těsto. To bohatě posypte angreštem a drobenkou.
05.
Chlebíček pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut, dokud nebude zlatavý a propečený (můžete zkontrolovat špejlí). Poté ho nechte vychladnout, vyklopte ho z formy a nakrájejte na plátky.