Článek
Další díl pořadu Peče celá země je za námi a s ním i nová cukrářská výzva. Troufnete si na ni? Brněnský točený dort sice vypadá jako pořádně záludný zákusek, ale s naším postupem krok za krokem ho určitě zvládnete.
Peče celá země: III. řada
Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef Maršálek a Michaela Landová, moderuje dvojice Václav Kopta a Tereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.
Postup
01.
Na mandlový plát: Připravte si dva plechy s pečicím papírem. Jeden vyložte papírem na pečení se dvěma vyznačenými kruhy o průměru 15 cm, druhý použijte na celý plát. Troubu předehřejte na 220 °C (horní i dolní ohřev). Bílky vyšlehejte do pevného sněhu za postupného přidávání cukru. Stěrkou vmíchejte prosátou hladkou mouku se škrobem, následně přidejte mandlovou mouku. Nakonec vlijte olej a dobře promíchejte.
02.
Těsto rozetřete na výšku 1 cm na připravené plechy (tedy 2× kruh a 1× obdélník) a dejte postupně péct do vyhřáté trouby na 9–10 minut, až jsou lehce dozlatova. Ihned po upečení stáhněte pláty i s papírem z plechu a překlopte na čisté archy papíru lehce poprášené moukou. Nechte vychladnout.
03.
Na pistáciový krém: Mléko zahřejte v rendlíku, žloutky prošlehejte v misce s cukrem a přimíchejte k nim mouku. Asi polovinu teplého mléka nalijte na žloutky, promíchejte a vraťte zpět ke zbytku mléka. Za stálého míchání přiveďte k varu a při nižší teplotě řádně povařte. Stáhněte ze sporáku a vmíchejte pistáciovou pastu. Za občasného míchání nechte vychladnout, pak přidejte kousky másla a vyšlehejte do krému.
04.
Na dokončení: Plát oříznutím zarovnejte a pomažte marmeládou. Marmeládou pomažte i oba upečené kruhy korpusu. Necelou polovinu pistáciového krému odložte stranou, zbytek rozdělte mezi plát a oba kruhy. Krém rovnoměrně rozetřete.
Pomazaný plát rozkrojte po delší straně na 3 pruhy. První pruh stočte do rolády a položte na střed prvního kruhu s krémem. Další pruhy obtočte dokola kolem prvního stočeného pruhu, každý pruh vždy lehce přimáčkněte.
Nakonec celý dort utáhněte nastavitelným ráfkem a spodní kruhový plát korpusu zarovnejte tak, aby byl zároveň se stočeným středem. Druhý kruhový plát ořízněte na průměr sestaveného dortu a položte na vršek spirály (stočený střed). Dejte vychladit.
05.
Následně celý dort pomažte dohladka krémem, na vrchu udělejte stékání například pistáciovou čokoládou a nakonec po celém kruhu nastříkejte 3–4 cm vysoké rozetky a podle libosti je ozdobte.
Zaujal vás tento dort? Pokud ano, nechte se inspirovat dalšími recepty na dorty.