Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Spálené není vždycky špatné... Baskický cheesecake je toho důkazem! Tento dezert má všechno, co si můžete přát: hladkou, krémovou konzistenci uvnitř a krásně vypečený povrch, který mu dodává jedinečnou karamelovou chuť. A právě nepravidelně spálená krusta je to, co musí tento dezert mít, aby byl opravdu dobrý.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
  • 1 000 g smetanového sýra
  • 200 g cukru krupice
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 5 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 200 g oblíbeného ovoce
Článek

Chcete si cheesecake ochutit? Přidejte do základu citrusovou šťávu, vanilkový extrakt nebo pár lžic karamelu a hned můžete servírovat jiný spálený dezert.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 230 °C. Kulatou dortovou formu (ideálně o průměru 24 cm) vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraje formy. Pro výraznější efekt zvrásnění použijte klidně několik papírů, to pomůže vytvořit typický zvlněný okraj tohoto cheesecaku.

02.

Ve velké míse smíchejte smetanový sýr s cukrem. Použijte ruční mixér nebo kuchyňský robot a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nebude hladká a krémová, ne však plná bublinek.

03.

Následně zašlehejte vejce jedno po druhém, poté přidejte žloutek. Pokračujte ve šlehání, dokud směs není dokonale hladká, následně přidejte kukuřičný škrob a smetanu ke šlehání. Jemně promíchejte.

04.

Hotové těsto nalijte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45-50 minut, a kdyby se koláč připaloval až moc, zakryjte ho alobalem. Cheesecake by měl mít po upečení výrazně zkaramelizovaný povrch, zatímco střed by měl zůstat jemně tekutý a třást se při lehkém pohybu formou.

05.

Cheesecake vyjměte z trouby a nechte ho ve formě zcela vychladnout. Poté přesuňte do lednice, minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc. Před servírováním ozdobte oblíbeným ovocem.

Cheesecaky můžete upéct i v muffinových formičkách:

Videorecept na cheesecaky jako muffiny

Načítám