Hlavní obsah
4,1
(17)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Špaldová mouka, jablko, banány a cukru jenom tolik, aby se neřeklo... Vláčný a šťavnatý banánový chlebíček je skvělý, i když obsahuje samé zdravé suroviny. A tak si tečku v podobě té nejlepší čokoládové polevy s arašídovým máslem rozhodně zaslouží.

10 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Budete potřebovat
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 4 banány
  • 120 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • 100 ml jablečného džusu
  • 1 jablko
Na polevu
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 100 g mléčné čokolády
  • 4 lžíce arašídového másla
Článek

Postup

01.

Formu na chlebíček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 °C. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a solí a sypké suroviny ještě promíchejte metličkou.

02.

Ve druhé míse rozmačkejte vidličkou opravdu zralé banány, přidejte cukr, změklé máslo a jablečný džus a směs rozmixujte dohladka. Jablko oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do banánové směsi.

Tip: Do těsta můžete přidat i hrst nahrubo nasekaných oříšků, čokolády nebo sušeného ovoce.

03.

Do vlhké směsi postupně vmíchejte sypké suroviny. Postačí, když se mouka provlhčí, těsto nemusíte nijak zvlášť šlehat. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 45–55 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený chlebíček nechte zcela vychladnout a přelijte polevou.

04.

Na polevu přiveďte v rendlíku smetanu téměř k varu, přidejte nalámanou čokoládu a arašídové máslo a nechte minutku postát. Poté vymíchejte hladkou polevu a přelijte chlebíček. Nechte v lednici odležet do druhého dne.

Tip: Pokud použijete do polevy celý kelímek smetany, bude krémovější a zbytek vám poslouží jako skvělá čokoládová pomazánka.

Arašídové máslo seženete běžně v obchodech v jemné i křupavé verzi. Je výborné jako pomazánka a v dezertech, ale hodí se i do slaných receptů. Arašídová omáčka neodmyslitelně doplňuje kuřecí špízy satay a výborně dochutí třeba i rýžové nudle s mletým vepřovým na zázvoru.

Načítám