Článek
Postup
01.
Formu na chlebíček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 °C. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a solí a sypké suroviny ještě promíchejte metličkou.
02.
Ve druhé míse rozmačkejte vidličkou opravdu zralé banány, přidejte cukr, změklé máslo a jablečný džus a směs rozmixujte dohladka. Jablko oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do banánové směsi.
Tip: Do těsta můžete přidat i hrst nahrubo nasekaných oříšků, čokolády nebo sušeného ovoce.
03.
Do vlhké směsi postupně vmíchejte sypké suroviny. Postačí, když se mouka provlhčí, těsto nemusíte nijak zvlášť šlehat. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 45–55 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený chlebíček nechte zcela vychladnout a přelijte polevou.
04.
Na polevu přiveďte v rendlíku smetanu téměř k varu, přidejte nalámanou čokoládu a arašídové máslo a nechte minutku postát. Poté vymíchejte hladkou polevu a přelijte chlebíček. Nechte v lednici odležet do druhého dne.
Tip: Pokud použijete do polevy celý kelímek smetany, bude krémovější a zbytek vám poslouží jako skvělá čokoládová pomazánka.
Arašídové máslo seženete běžně v obchodech v jemné i křupavé verzi. Je výborné jako pomazánka a v dezertech, ale hodí se i do slaných receptů. Arašídová omáčka neodmyslitelně doplňuje kuřecí špízy satay a výborně dochutí třeba i rýžové nudle s mletým vepřovým na zázvoru.