Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Žemlovka nemusí být nudný pokrm, nad kterým mnozí často ohrnují nos. Upečte ji s banány a slibujeme, že ji do svého jídelníčku zařadí i zapřisáhlí odpůrci sladkých jídel.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 5 ks rohlíku
  • 4 ks banánu
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 450 ml 30% smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 5 ks vejce
  • 1 lžíce másla na vymazání
Článek

Využít můžete i jiné bílé pečivo, například vánočku nebo toastový chléb. U sladšího pečiva, jako je mazanec nebo vánočka, uberte v receptu cukr.

Postup

01.

V míse prošlehejte 4 žloutky, 1 celé vejce, sůl a 50 g cukru. Poté přilijte smetanu a opět promíchejte. Rohlíky a banány nakrájejte na asi centimetrová kolečka a promíchejte je s okapanými rozinkami.

02.

Zapékací mísu (lze použít i menší misky) vymažte máslem a nandejte do ní rohlíkovou směs, vše zalijte směsí smetany a vajec a pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 20 minut.

03.

Mezitím ušlehejte 3 bílky do polotuha a postupně zašlehávejte zbylý cukr. Vyšlehejte pevný sníh, naneste ho na žemlovku a ještě asi dalších 10 minut zapečte.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie15 014,22 kJ
Bílkoviny70,51 g
Tuky180,4 g
Sacharidy416,46 g
Sůl4,57 g
SAFA91,78 g
Vláknina21,77 g
Cukry269,84 g

Načítám