Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když chcete rozmazlovat ty, na kterých vám záleží, připravte hříšně dobré malé banánky z odpalovaného těsta. Jsou tak na dvě sousta, takže jeden štíhlou linii neohrozí... U jednoho nejspíš nezůstane, ale naštěstí je v létě dost času a příležitostí vykompenzovat to zdravým pohybem.

45 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 4 ks vejce
Na krém
  • 150 g másla
  • 220 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička škrobu
  • 1/2 ks vanilkového lusku
Na dokončení
  • 150 g čokolády
  • 30 g kakaového másla
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Příprava korpusů z odpalovaného těsta není až tak složitá, jak by se mohlo zdát. Dodržte všechny rady a postup a věřte, že se vám povedou, i když je budete dělat poprvé. Naplněné banánky nenechávejte dlouho stát, postupně vlhnou a ztrácí křehkost. Na korpusy včas vyndejte vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu.

Postup

01.

V hrnci se silným dnem zahřívejte vodu, máslo a špetku soli a pomalu přiveďte k varu. Až se máslo rozpustí a směs začne vařit, přisypte najednou všechnu mouku, zmírněte plamen, míchejte a začněte odpalovat těsto: na velmi mírném ohni míchejte, až se spojí do hladké koule, přestane se lepit na vařečku a na dně hrnce se vytvoří souvislý bílý povlak – trvá to dvě tři minuty.

02.

Těsto přeložte do robotu a pomalu míchejte do zchladnutí. Poté postupně po jednom zašlehejte vejce v pokojové teplotě. Další přidejte až poté, co se předchozí dobře zapracuje do těsta.

03.

Plech vyložte papírem na pečení, předehřejte troubu na 200 °C. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech stříkejte malé banánky, silné a dlouhé asi jako prst. Nechte mezi nimi dost prostoru, v troubě výrazně nabydou. Vložte do trouby a pečte asi 18-20 minut, troubu neotvírejte!

04.

Po uplynutí této doby jeden korpus vyjměte a zkontrolujte – má být krásně nafouklý a uvnitř suchý. Troubu vypněte a pootevřete dvířka a korpusy nechte ještě asi 10 minut dosušit. Ještě teplé banánky rozkrojte podélně na poloviny a nechte úplně vychladnout.

05.

Na krém nakrájejte máslo na kostičky a nechte povolit. Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem a semínky z poloviny vanilkového lusku do nadýchané hmoty. Ke žloutkům přidejte mouku a škrob a dobře rozmíchejte. V kastrolu zahřejte mléko téměř k bodu varu.

06.

Velmi pomalu za stálého šlehání metličkou přilijte třetinu téměř vařícího mléka ke žloutkové směsi, promíchejte a vlijte zpátky ke zbylému mléku v kastrolu. Znovu velmi zvolna za stálého šlehání povařte do zhoustnutí, potrvá to jenom chvilku. Krém odstavte, na povrch položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

07.

V mezičase prošlehejte ručním šlehačem změklé máslo. Po lžících do něj pomalu přidávejte žloutkovou hmotu a vyšlehejte hladký jemný krém (máslo i žloutková hmota musejí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí).

08.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem a vymíchejte hladkou polevu. Vrchní poloviny korpusů namáčejte v rozpuštěné čokoládě, posypejte drcenými mandlovými lupínky a nechte chvíli ztuhnout. Pomocí cukrářského sáčku naplňte krémem spodní části korpusů a banánky přiklopte. Nechte krátce odležet v chladu a podávejte.

Skvostné dezerty připravíte i z bílků: zkuste laskonky s griliášovým krémem nebo bezé roládu s mákem.

Načítám