Článek
I když máte vaječný likér spojený především s obdobím Vánoc, můžete si ho snadno připravit kdykoliv, a to s různými příchutěmi:
Postup
01.
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte pomocí ručního šlehače nebo robotu do pěny. Pak do ní tenkým pramínkem postupně zašlehejte olej.
02.
V jiné míse odvažte hladkou a polohrubou mouku a do nich zamíchejte jedlou sodu a prášek do pečiva.
03.
Do tekuté směsi zvolna zamíchejte vaječný likér, sekané mandle a pistácie. Nakonec do ní vmíchejte i sypkou směs – do tekuté směsi ji prosejte přes jemné síto.
04.
Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané menší bábovkové formy a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů asi na 40 minut.
05.
Upečenou bábovku opatrně vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela zchladnout.

Před podáváním posypte bábovku moučkovým cukremFoto: Svatava Vašková
Můžete zkusit také řezy s vaječným koňakem nebo šlehačkový krém s vaječňákem. Anebo vás láká recept na tvarohovou žemlovku s vaječným koňakem?