Článek
Bábovka a štrúdl. To jsou dva základní dezerty, které ochutnal snad každý. Zatímco u bábovky se najdou remcalové, kteří tvrdí, že je suchá, štrúdl milují snad všichni. Je jedno, jestli jablečný (s rozinkami či bez), nebo se zelím a uzeným, a jestli použijete pivní, kynuté nebo oblíbené listové těsto. Díky tomu, že existuje nekonečné množství variant, co do těsta zavinout, nejde jinak než štrúdly a záviny zbožňovat.
Jablečná klasika
Obyčejný jablečný závin? Stále si drží čestné místo na jídelních lístcích v luxusních restauracích. Šéfkuchaři si vždy přidají nebo vynechají nějakou ingredienci, aby z klasiky vytvořili dezert hodný jejich menu. Zkuste to také, například zvolte kokos nebo karamel a třeba upečte variantu se sádlem a bez vajec.
Na tvarohové vlně
Ať už jako výborná náplň, nebo jako surovina do těsta, tvaroh je vždy záruka úspěchu. Zajistí vám vláčnost, jemnost a sytost celého moučníku.
Makové opojení
Mák patří mezi tradiční české suroviny, tak je jasné, že ho do výborného pečiva zavinula už nejedna domácí pekařka. Zkuste to také.
Zvládne to i úplný začátečník
Nechce se vám pouštět do složitého receptu a nemáte po ruce ani kupované listové těsto? Pak si vyrobte závin ze surovin, které máte doma. A nemusí jich být moc, někdy na výborné těsto stačí dvě nebo tři ingredience.
Hruškové záviny
Když už ne jablka, hrušky jsou jasná volba. Skvěle ladí jak s tvarohem, tak podle tradičního receptu s rozinkami. Když budete chtít moučník vyšperkovat, rozinky nahraďte „opilými“ brusinkami.
Netradiční variace
Už několikrát jsme zmínili, že zamotat do závinu se dá skoro vše. Zde se o tom stoprocentně přesvědčíte. Inspirujete se?
Slané štrúdly
Ne každý je milovník sladkých náplní a ovoce. Ani tito strávníci o svůj štrúdl nepřijdou! Zelenina nebo houby chutnají v závinu prostě skvěle!
Záviny s masem
Upečte vydatnější variantu, která se dá servírovat i jako hlavní chod. Stačí přidat třeba bramborovou kaši a oběd je na stole.
Chcete zkusit domácí listové těsto? Nemusíte se ho bát. Podívejte se na recept a návod na domácí listové těsto krok za krokem.