Hlavní obsah

Vafle na mnoho způsobů. Pravé belgické či zdravější varianty. A zvládnete je i bez vaflovače!

Foto: Wirestock Creators, Shutterstock.com

Foto: Wirestock Creators, Shutterstock.com

Nejlepší víkendová snídaně je taková, kterou zvládnete připravit jednou rukou, přičemž druhou můžete v klidu držet hrnek s kávou. Sladké vafle jsou přesně ten typ jídla, co si nehraje na vysokou gastronomii, ale vždycky udělá dojem. A co víc, dají se vyrobit z toho, co najdete doma (včetně zbytků listového těsta nebo banánu v posledním tažení).

Článek

Když se řekne vafle, možná se vám vybaví hotelová snídaně s frontou u kuchaře, který vám je připraví na míru. Ale pozor, tyhle krasavice zvládnete i doma a bez toho, abyste si zašpinili půlku kuchyně. Těsto se smíchá v jedné míse, a pokud se zadaří, máte na stole skvostný pokrm, a dokonce za pár minut. Pokud tedy nezvolíte kynuté těsto, které přece jen potřebuje chvíli času.

Recepty na vafle

Sladké vafle jsou malý zázrak: dají se jíst ráno, odpoledne i večer a nadšení budou všichni strávníci. Můžete je naaranžovat elegantně s ovocem, nebo klidně jen poprášit cukrem a přidat lžíci zakysané smetany.

Nemáte vaflovač, a přesto chcete vafle? I to jde!

Vaflovač není nutnost. Pokud máte chuť, jde to i jinak:

  • Na pánvi: Nalijte těsto a rozhrňte ho obracečkou na rozpálenou pánev. Nezískáte klasický tvar vafle, ale chuť je stejná.
  • V troubě: Postačí vám silikonová forma nebo jakákoliv nízká zapékací miska. Není to dokonalý čtvereček, ale stále je to vafle.
  • Toastovač: Pokud nemáte vaflovač, ale vlastníte toastovač se čtvercovými plotýnkami, zkuste do něj opatrně nalít hustší těsto. Není to úplně klasická vafle, ale křupavý výsledek je zaručen.
  • Listové těsto ve vaflovači: Máte vaflovač, ale nechce se vám dělat těsto? Rozválejte listové těsto, vložte do rozehřátého vaflovače a za pár minut máte hotovo. Ideální pro rychlou víkendovou snídani i nečekanou návštěvu.

Načítám