Hlavní obsah
3,2
(13)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Sladké tvarohové knedlíky rozhodně nejsou jen letní jídlo! Skvěle chutnají i v chladných měsících – nejlépe se skořicí a s pečenými jablky, které můžete klidně nahradit třeba hruškami.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Knedlíčky
  • 100 g krupičky
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
  • 120 g polotučného tvarohu
  • 30 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 2 hrsti ořechů
Pečená jablka
  • 2 ks jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžíce másla
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

V míse promíchejte krupičku, skořici a sůl. Přidejte tvaroh, změklé máslo a žloutek a vidličkou začněte propracovávat. Poté si pomozte rukama a zadělejte vláčné těsto. Mísu zakryjte fólií a nechte v lednici hodinu odpočívat.

02.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Vložte je do pekáčku, pokapejte citronovou šťávou a posypejte třtinovým cukrem. Promíchejte. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 25 minut. Po upečení vložte do pekáčku půl lžíce másla a promíchejte.

Tip: Kdyby se náhodou stalo, že jablka nepustí dost šťávy, zakápněte je trochou javorového sirupu.

03.

Zatímco se jablka pečou, pusťte se do přípravy knedlíčků. Do hrnce dejte vařit vodu se špetkou soli.

04.

Těsto rozdělte na 16 stejně velkých kousků a vyválejte kuličky o průměru padesátikoruny. Vyválené knedlíčky odkládejte na tác nebo talíř lehce poprášený krupičkou, aby se nepřilepily. Vložte knedlíčky do vroucí vody a 5 minut vařte.

05.

Uvařené knedlíčky vyndejte děrovanou naběračkou na talíř. Potřete plátkem másla a opatrně promíchejte, aby se celé omastily a neslepovaly se.

Tip: Knedlíčky můžete obalovat v najemno nasekaných ořeších nebo třeba v opraženém sezamu či strouhance.

06.

Servírujte s pečenými jablky a zakysanou smetanou nebo hustým řeckým jogurtem.

Načítám