Článek
Postup
01.
Brambory (ideálně typu C) pořádně omyjte, uvařte ve slupce do měkka a nechte vychladnout. Švestky omyjte, vypeckujte a nechte oschnout. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
02.
K bramborám přidejte špetku soli, mouku a vejce a nejdřív vařečkou a potom ručně rychle vypracujte soudržné homogenní těsto, které se pomalu přestává lepit (možná budete muset přidat ještě trochu mouky). Z těsta vytvarujte dva válečky a na talířek si nasypte ještě hromádku mouky. Dejte vařit vodu do pořádně velkého hrnce a připravte si tác, na který budete knedlíky ukládat.
03.
Z válečků těsta odkrajujte kolečka podobně, jako když krájíte knedlíky. Každý kousek otiskněte v připravené mouce, nebude se vám tak lepit na ruce. Doprostřed vložte švestku, vytvarujte knedlík, ten ještě lehce vyválejte v mouce a takhle pokračujte, až spotřebujete všechno těsto.
Tip: Když se chcete opravdu rozmazlovat, vložte do každé švestky místo pecky malý kousek marcipánu. Chutná to ještě líp, než to zní.
04.
Knedlíky vložte do vařící vody, vařečkou lehce nadzvedněte ode dna a od chvíle, co vyplavou na hladinu, je na mírnějším ohni vařte ještě 8-9 minut. Poté je vytáhněte děrovanou naběračkou nebo opatrně sceďte a ihned podávejte bohatě polité máslem a posypané mákem a cukrem.
Další skvělou kategorií receptů, kde najde mák uplatnění, jsou záviny. S těstem na závin můžete experimentovat podle libosti: zvolte třeba jednoduché jogurtové, těsto se zakysanou smetanou nebo to z pomazánkového másla.