Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte hustější makovou náplň: v rendlíku přiveďte k varu mléko. Vsypejte mletý mák, přidejte špetku soli, cukr, skořici a citronovou kůru a na velmi mírném ohni krátce povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte rum (ten není nutný, maková náplň s ním ale chutná tradičněji) a nechte krátce zchladnout.
02.
Švestky omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny, vyšší pekáček lehce vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C.
03.
Oddělte žloutky od bílků. Bílky nechte zatím stranou, žloutky dobře prošlehejte s mlékem a cukrem. Housky příčně nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Postupně je namáčejte ve žloutkové směsi a těsně vedle sebe je skládejte na dno pekáčku. Až bude pokryté celé dno, zlehka na ně rozetřete připravenou makovou náplň.
04.
Na makovou náplň rozložte další vrstvu zvlhčených housek a na tu těsně vedle sebe vyskládejte připravené švestky. Zlehka je poprašte skořicí (přidat můžete i špetku mletého hřebíčku) a přikryjte poslední vrstvou housek namočených ve žloutcích.
05.
Takhle připravený pekáček vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut. V mezičase přidejte k bílkům malou špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Předpečenou žemlovku vyjměte z trouby a připravený sníh na ni rozetřete. Teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 15 minut, až sníh lehce zezlátne.
06.
Upečenou žemlovku nechte chvíli odpočinout a poté podávejte velmi lehce poprášenou moučkovým cukrem.
Zbytek máku neskladujte příliš dlouho, aby nežluknul. Připravte z něj nudle s mákem, škubánky nebo luxusní bezé roládu.