Hlavní obsah
4,6
(5)
Foto: istetiana, Shutterstock.com

Foto: istetiana, Shutterstock.com

Dýňové lívance s čokoládovým přelivem jsou skvělým způsobem, jak si osladit den. Tato chutná a zdravá varianta lívanců je vhodná pro vegetariány nebo při dietě.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na lívance
  • 150 g dýně hokaido
  • 600 ml kokosového mléka
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka mleté skořice
Na čokoládový přeliv
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 ml kokosového mléka
Článek

Když jsem poprvé slyšela o receptu na dýňové lívance, moc mě to nenadchlo. Zase nějaká zdravá alternativa na klasický recept, která se řídí pravidlem: čím méně kalorií, tím méně chuti. Jak velké tedy bylo moje překvapení, že jsem si tyto lívance opravdu zamilovala?! Chutnají skvěle a jemná oříšková chuť špaldové mouky s dýní se stala mou novou oblíbenou kombinací. Čokoláda navrch je potom jen sladká tečka, která celý pokrm ještě povznese.

01.

Dýni hokaido omyjte a i se slupkou nakrájejte na kostky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 190 stupních. Za tu dobu dýně změkne a bude se sní lépe pracovat.

02.

Poté nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji společně s kokosovým mlékem. Přidejte olej a promíchejte.

03.

Do větší mísy nasypte špaldovou mouku, kypřicí prášek, špetku soli a skořici. Vše promíchejte metličkou a pomalu začněte zapracovávat dýňovou směs. Pořádně míchejte, aby nevznikly hrudky.

04.

Lívanečník rozehřejte a vytřete olejem. Poté postupně vlévejte těsto a lívance smažte z každé strany asi 1 minutu dozlatova.

05.

Na čokoládový přeliv: V kastrůlku rozehřejte kokosové mléko a rozpusťte v něm hořkou čokoládu. Omáčku můžete dosladit cukrem, ale není to potřeba.

Lívanců není nikdy dost. Zkuste také čokoládové, mrkvové i celozrnné.

Načítám