Článek
Když jsem poprvé slyšela o receptu na dýňové lívance, moc mě to nenadchlo. Zase nějaká zdravá alternativa na klasický recept, která se řídí pravidlem: čím méně kalorií, tím méně chuti. Jak velké tedy bylo moje překvapení, že jsem si tyto lívance opravdu zamilovala?! Chutnají skvěle a jemná oříšková chuť špaldové mouky s dýní se stala mou novou oblíbenou kombinací. Čokoláda navrch je potom jen sladká tečka, která celý pokrm ještě povznese.
01.
Dýni hokaido omyjte a i se slupkou nakrájejte na kostky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 190 stupních. Za tu dobu dýně změkne a bude se sní lépe pracovat.
02.
Poté nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji společně s kokosovým mlékem. Přidejte olej a promíchejte.
03.
Do větší mísy nasypte špaldovou mouku, kypřicí prášek, špetku soli a skořici. Vše promíchejte metličkou a pomalu začněte zapracovávat dýňovou směs. Pořádně míchejte, aby nevznikly hrudky.
04.
Lívanečník rozehřejte a vytřete olejem. Poté postupně vlévejte těsto a lívance smažte z každé strany asi 1 minutu dozlatova.
05.
Na čokoládový přeliv: V kastrůlku rozehřejte kokosové mléko a rozpusťte v něm hořkou čokoládu. Omáčku můžete dosladit cukrem, ale není to potřeba.
Lívanců není nikdy dost. Zkuste také čokoládové, mrkvové i celozrnné.