Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Také se vám stává, že poslední usmažené langoše zbydou a nikdo je už nechce? Zkuste je servírovat na sladko! Překvapivě dobrá kombinace s citronovým tvarohem a rozmačkanými jahodami představuje dokonalou letní večeři či větší svačinu.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Na langoše
  • 500 g hladké mouky
    1
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 120 ml smetany ke šlehání
    7
  • 250 ml mléka
    7
  • 150 ml oleje na smažení
Na tvarohovou směs a jahody
  • 250 g měkkého tvarohu
    7
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 1 lžíce meduňky
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Langoše smažte spíše zvolna na střední teplotě, aby těsto nezůstalo uvnitř syrové. Hotové je pak nechte okapat na papírovém ubrousku. Kromě jahod můžete použít i borůvky, maliny či ostružiny...

Postup

01.

V zadělávací míse nejprve zamíchejte sypké suroviny na těsto: mouku, droždí, cukr a sůl. Mléko a smetanu jen lehce ohřejte, maximálně na 40 °C. Pak je nalijte do mísy k sypkým surovinám a důkladně zadělejte těsto. Mísu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a těsto nechte asi hodinu kynout.

02.

Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou a jahodovou směs. Tvaroh rozmíchejte s cukrem a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou. V jiné míse rozmačkejte jahody šťouchadlem na brambory. Dle chuti je oslaďte.

03.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8–10 stejných dílů. Vyválejte je na placky a každou pak na pánvi osmažte z obou stran dozlatova v pořádné vrstvě oleje a na středním plameni.

04.

Hotové langoše potřete ochuceným tvarohem, mačkanými jahodami, ozdobte lístky čerstvé meduňky a podle chuti posypejte moučkovým cukrem.

>>>Neláká vás smažené? Vyzkoušejte výborný recept na langoše z trouby: zdravější a lehčí varianta chutná stejně dobře!

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie2 104,13 kJ
Bílkoviny12,61 g
Tuky24,94 g
Sacharidy56,08 g
Sůl0,85 g
SAFA5,74 g
Vláknina2,69 g
Cukry10,24 g

Načítám