Hlavní obsah
3,8
(5)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Ach, ty sladké obědy. Někdo je zbožňuje a někdo jim nemůže přijít na chuť. Ale co takové tradiční šišky s mákem? Díky bramborovému těstu je milují i zapřisáhlí odpůrci hlavních jídel s cukrem, a pokud je ani tak nepřesvědčíte, nahraďte posypku slaninou a opečenou cibulí.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Šišky
  • 600 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 8 lžic mletého máku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 4 lžíce másla na zalití
Článek

Šišky můžete opravdu posypat skoro vším. Opečenou strouhankou, mletými oříšky anebo je použít jako přílohu k omáčkám.

Postup

01.

Nejprve uvařte brambory ve slupce doměkka. Poté je nechte zchladnout, oloupejte a najemno nastrouhejte.

02.

K bramborám přidejte celé vejce, mouku (přisypávejte ji postupně), škrob a sůl. Vypracujte pevné a nelepivé těsto. Z těsta ukrajujte postupně kousky a tvarujte z nich šišky.

03.

Šišky vařte 7 minut ve vroucí osolené vodě, poté je vyndejte děrovanou naběračkou a rozdělte na jednotlivé porce. Pokrm zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 830,61 kJ
Bílkoviny16,18 g
Tuky21,22 g
Sacharidy102,63 g
Sůl0,3 g
SAFA7,38 g
Vláknina8,45 g
Cukry32,46 g

Načítám