Článek
Syrniki dobře chutnají teplé, ale snad ještě více studené, ba dokonce vychlazené z lednice. A to obzvlášť v létě. Můžete je doplnit čerstvým ovocem ze zahrádky – celými kousky, rozmačkaným i lehce provařeným. K dochucení syrniků můžete použít nejen vanilkovou pastu, ale také například citronovou kůru anebo skořici, ta výborně vyladí „zimní“ variantu syrniků s dušenými hruškami a jablky.
Postup
01.
Tvaroh propracujte vidličkou s vejcem a vanilkovou pastou, dokud nevznikne hladký krém.
02.
Do tvarohu zapracujte vařečkou lžíci moučkového cukru a 3 lžíce polohrubé mouky.
03.
Těsto rozdělte na 5 stejně velkých kousků a z každého pomoučenýma rukama vytvarujte placičku o síle asi 1 cm. Obalte je v polohrubé mouce.
04.
Rozehřejte pánev, potřete ghí a syrniki smažte z obou stran dozlatova. Bude to trvat 2–3 minuty.
05.
Podávejte například s jogurtem nebo zakysanou smetanou a ostružinami anebo s různými ovocnými omáčkami a přelivy. Lehce posypejte moučkovým cukrem.
Tvaroh dodává těstu vláčnost, křehkost i bílkoviny. Výborné jsou povidlové šátečky z tvarohového těsta ze 3 ingrediencí, výtečná je i vánočka či mazanec z tvarohového těsta bez kynutí a pletení a luxusně chutná tvarohová bábovka s čokoládou.