Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Lahodnější lívance jen těžko najdete. Tyto syrniky obsahují množství tvarohu a jen trochu mouky, takže jsou vláčné i křupavé zároveň, a navíc zasytí na delší čas.

15 min.
Příprava
6 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Na těsto a přípravu
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 20 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky
  • 30 g polohrubé mouky na podsypání
  • 1/2 lžíce ghí
K podávání
  • 1 hrst ostružin
  • 3 lžíce hustého bílého jogurtu
  • 5 g moučkového cukru na posypání
Článek

Syrniki dobře chutnají teplé, ale snad ještě více studené, ba dokonce vychlazené z lednice. A to obzvlášť v létě. Můžete je doplnit čerstvým ovocem ze zahrádky – celými kousky, rozmačkaným i lehce provařeným. K dochucení syrniků můžete použít nejen vanilkovou pastu, ale také například citronovou kůru anebo skořici, ta výborně vyladí „zimní“ variantu syrniků s dušenými hruškami a jablky.

Postup

01.

Tvaroh propracujte vidličkou s vejcem a vanilkovou pastou, dokud nevznikne hladký krém.

02.

Do tvarohu zapracujte vařečkou lžíci moučkového cukru a 3 lžíce polohrubé mouky.

03.

Těsto rozdělte na 5 stejně velkých kousků a z každého pomoučenýma rukama vytvarujte placičku o síle asi 1 cm. Obalte je v polohrubé mouce.

04.

Rozehřejte pánev, potřete ghí a syrniki smažte z obou stran dozlatova. Bude to trvat 2–3 minuty.

05.

Podávejte například s jogurtem nebo zakysanou smetanou a ostružinami anebo s různými ovocnými omáčkami a přelivy. Lehce posypejte moučkovým cukrem.

Tvaroh dodává těstu vláčnost, křehkost i bílkoviny. Výborné jsou povidlové šátečky z tvarohového těsta ze 3 ingrediencí, výtečná je i vánočka či mazanec z tvarohového těsta bez kynutí a pletení a luxusně chutná tvarohová bábovka s čokoládou.

Načítám