Článek
Palačinky a lívance mají kouzlo, kterému nelze odolat. Některé jsou hotové raz dva, jiné si žádají trpělivost, ale všechny mají jedno společné – stojí za to! Stačí trocha fantazie a z obyčejného těsta vykouzlíte něco, co vás přenese do Paříže, na americkou snídani nebo ke stolu u babičky. Takže rozehřejte pánvičku, ať se může začít čarovat!
Sladké klasiky
Když se řekne palačinka nebo lívanec, většině se vybaví sladká dobrota. Ať už s marmeládou, tvarohem, čokoládou nebo čerstvým ovocem, vždy je to sázka na jistotu. Klíčem k dokonalosti je správná konzistence těsta – příliš husté se bude trhat, příliš řídké se rozteče. A pokud chcete posunout sladkost na vyšší úroveň, zkuste karamelizované ovoce nebo domácí vanilkový krém.
Slané variace
Někomu to může znít zvláštně, ale palačinky a lívance nemusí být vždycky sladké. Stačí do nich přidat sýr, šunku, vejce nebo třeba uzenou rybu a rázem máte plnohodnotné jídlo.
Luxusní jako z restaurace
Někdy prostě chcete připravit pokrm, co voní a vypadá jako z drahé creperie. Zkuste přidat do těsta špetku vanilkového extraktu, rumu nebo citronové kůry a rázem se z „placky“ stane něco výjimečného.
Expresní a nenáročné na suroviny
Ráno je krušné a hektické, ale palačinky a lívance nemusí být složité. Ať už těsto vylijete na plech nebo sáhnete jen po dvou ingrediencích, zajisté budou mít úspěch.
Zahraniční inspirace
Palačinky a lívance svou podobu mění podle krajů a tradic. Japonské lívance jsou například hodně vysoké a nadýchané, americké jsou hutnější a vláčné, zatímco ve Francii vládnou crêpes – jemné a tenké palačinky, které se dají plnit sladce i slaně.