Hlavní obsah

Palačinky a lívance: Víkendová inspirace od sladké klasiky až po slané varianty ze zahraničí

Foto: catalina.m, Shutterstock.com

Foto: catalina.m, Shutterstock.com

Palačinky a lívance – snídaně, oběd, večeře i dezert v jednom. Ať už je máte rádi nadýchané, tenké jako papír, polité čokoládou, posypané cukrem, nebo dokonce naslano, vždy potěší. Připravili jsme přehled těch nejlepších receptů, od sladké klasiky přes slané překvapení a luxusní speciality až po bleskové recepty pro líná rána.

Článek

Palačinky lívance mají kouzlo, kterému nelze odolat. Některé jsou hotové raz dva, jiné si žádají trpělivost, ale všechny mají jedno společné – stojí za to! Stačí trocha fantazie a z obyčejného těsta vykouzlíte něco, co vás přenese do Paříže, na americkou snídani nebo ke stolu u babičky. Takže rozehřejte pánvičku, ať se může začít čarovat!

Sladké klasiky

Když se řekne palačinka nebo lívanec, většině se vybaví sladká dobrota. Ať už s marmeládou, tvarohem, čokoládou nebo čerstvým ovocem, vždy je to sázka na jistotu. Klíčem k dokonalosti je správná konzistence těsta – příliš husté se bude trhat, příliš řídké se rozteče. A pokud chcete posunout sladkost na vyšší úroveň, zkuste karamelizované ovoce nebo domácí vanilkový krém.

Slané variace

Někomu to může znít zvláštně, ale palačinky a lívance nemusí být vždycky sladké. Stačí do nich přidat sýr, šunku, vejce nebo třeba uzenou rybu a rázem máte plnohodnotné jídlo.

Luxusní jako z restaurace

Někdy prostě chcete připravit pokrm, co voní a vypadá jako z drahé creperie. Zkuste přidat do těsta špetku vanilkového extraktu, rumu nebo citronové kůry a rázem se z „placky“ stane něco výjimečného.

Expresní a nenáročné na suroviny

Ráno je krušné a hektické, ale palačinky a lívance nemusí být složité. Ať už těsto vylijete na plech nebo sáhnete jen po dvou ingrediencích, zajisté budou mít úspěch.

Zahraniční inspirace

Palačinky a lívance svou podobu mění podle krajů a tradic. Japonské lívance jsou například hodně vysoké a nadýchané, americké jsou hutnější a vláčné, zatímco ve Francii vládnou crêpes – jemné a tenké palačinky, které se dají plnit sladce i slaně.

Načítám