Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Křehké těsto, mák, tvaroh a jablka? Dokonalá kombinace na nedělní pečení. Díky jablkům bude náplň ještě šťavnatější, a navíc provoněná skořicí.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Na těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 100 g máku
  • 1 vejce
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 5 lžic cukru moučka
  • 2 jablka
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte obě mouky. Přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, žloutek a změklé máslo. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu. Pokud do něj strčíte prst, neměl by se zabořit, pouze vytvořit důlek.

02.

Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na chvíli do lednice. Mezitím připravte náplň.

03.

Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nastrouhejte je nahrubo. Tvaroh vyklopte do misky a prošlehejte s cukrem a vejcem. Přidejte mák, skořici a jablka, ze kterých předtím ještě trochu vymačkejte šťávu. Vše ještě jednou dobře promíchejte.

04.

Vyndejte z lednice vychladlé těsto, odeberte třetinu a nechte stranou. Větší část vyválejte a přendejte do máslem vymazané formy. Vytvarujte okraje. Pokud nechcete těsto válet, jednoduše ho pomocí prstů do formy napěchujte.

05.

Na těsto naneste náplň a uhlaďte ji. Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte z nich na koláči mřížku. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte přibližně 40 minut.

Milujete makové koláče? Pusťte se do voňavého koláče s levandulí nebo zkuste jednoduchý, ale zaručeně dobrý makovec s čokoládovou polevou.

Načítám