Článek
Česká republika se může pyšnit nejen krásnými historickými památkami a malebnou přírodou, ale také bohatou českou kuchyní, která zahrnuje řadu lahodných sladkých jídel. Turisté, kteří navštíví naši vlast, pak mají často potřebu se o svůj gastronomický zážitek podělit –a samozřejmě ho i ohodnotit! A to platí nejen o České republice.
Co si myslí cizinci o české kuchyni
Na principu amatérských degustátorů už dlouhé roky funguje zážitkový cestovní online průvodce tradičním jídlem, který shromažďuje autentické recepty, recenze a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a pokrmech - tasteatlas.com. A jak nás tedy vidí turisté? Podívejte se, jaká sladká jídla a pečivo od nich získaly nejlepší hodnocení.
Přestože návštěvníci České republiky mohou hodnotit neustále, a tak se jednotlivé pokrmy na žebříčku občas prohazují, prvních deset lahůdek si své pozice drží pevně. A vítěz (pozor, spoiler) frgál boduje i jinde: U středoevropských sladkostí dlouhodobě obhajuje třetí pozici!
10. Perník
Perník – to může být měkký perníkový koláč na plech nebo také perníkový dort s výraznou chutí, ale v tomto případě si turisté oblíbili naše „perníkové sušenky“, tedy tradiční perníčky, které jsou kořeněné skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem, novým kořením a medem. Turisté na nich obdivují nejen chuť, ale i vzhled díky cukrářskému zdobení.
9. Buchty
Buchty jsou tradiční český kynutý moučník plněný různými sladkými ingrediencemi, jako jsou povidla, tvaroh, mák nebo ovocné marmelády. Věří se, že buchty opravdu pocházejí z České republiky, odkud se rozšířily do mnoha dalších zemí, jako jsou Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko, kde jsou stále připravovány jako tradiční místní dezert. Buchty jsou ale ve skutečnosti opravdu české!
8. Bublanina
Bublanina je lehký moučník vyrobený z vajec, másla (či oleje), cukru, mouky a různých druhů ovoce, jako jsou třešně, jahody, borůvky, meruňky a švestky. Těsto je obvykle mírně ochuceno vanilkou nebo citronovou kůrou, což vytváří dokonalou harmonii se šťavnatým ovocem.
7. Lívance
Kulaté, tlusté a měkké lívance jsou u nás klasika. Turisty však fascinuje, že přidání droždí do vaječného těsta jim dává neuvěřitelně měkkou a máslovou texturu a odlišuje je od jiných, v cizině běžných druhů palačinek.
6. Ovocné knedlíky
Tyto sladké, ovocem plněné knedlíky existují v mnoha variantách po celé zemi. Nejčastěji jsou vyrobené z kynutého, bramborového, tvarohového či spařeného těsta a náplň, která je zcela uzavřena v knedlíku, může obsahovat různé druhy ovoce. Ale nejběžnější volbou jsou meruňky, jahody, borůvky nebo švestky.
5. Míša řezy
Míša řezy jsou tradiční český dezert vyrobený z tvarohu jako klíčové ingredience. Dort nebo koláč se skládá ze tří oddělených vrstev: základ je z čokoládového (kakaového) piškotového těsta, na něm je tvarohová náplň a nahoře je lesklá čokoládová poleva.
4. Vdolky
Vdolky jsou připraveny z kynutého těsta, které je občas ochuceno citronovou kůrou. Obvykle mají kulatý tvar a malý důlek na vrcholu, který slouží k udržení všech lahodných „dochucovadel“. I když je možné péct je v troubě, vdolky jsou obvykle smaženy v oleji do zlatavé barvy. Tradičně se podávají teplé, přelité marmeládou nebo povidly a posypané rozdrobeným tvarohem.
3. Koblihy
Naše tolik milované koblihy jsou jednou z variant rakouského pečiva zvaného krapfen. Kromě názvu však moc rozdílů nenajdete. Toto pečivo je tradičně připraveno z kynutého těsta, které se smaží do zlatavé a křupavé vnější vrstvy, zatímco uvnitř zůstává měkké, lehké a vzdušné. I když se koblihy mohou připravovat bez náplně, nejčastěji jsou plněny marmeládou: Oblíbená je meruňková zavařenina anebo jahodová marmeláda. Vršek bývá poprášený moučkovým cukrem.
2. Koláče
Název koláče pochází ze slova kolo a odkazuje na tradiční kulatý tvar. Koláče vznikly v 18. století na území dnešní České republiky, kde bylo toto pečivo jedním z nejstarších rituálních pokrmů, obvykle symbolizující slunce a měsíc. Koláče také bývají připravovány z kynutého těsta a plněné mákem, tvarohovou náplní, povidly nebo ovocem.
1. Valašský frgál
Frgál je tradiční, kulatý, sladký koláč s náplní, který se vyrábí převážně na Valašsku. Má průměr asi 30 centimetrů a jeho okraje jsou dokonale upečené do zlatavé barvy. Téměř polovinu pečiva tvoří náplň, která může být připravena klasicky z hrušek, marmelády, ovoce, tvarohu, máku, vlašských ořechů a všemožných kombinací těchto i jiných surovin. Na povrchu frgálu je drobenka.