Článek
Postup
01.
Meruňky přepulte a zbavte pecek. Dejte je do misky, zasypejte cukrem a přilijte portské víno. Pořádně promíchejte a nechte marinovat alespoň 2 hodiny.
02.
V pánvi rozehřejte lžíci másla. Přidejte marinované meruňky, rozložte je na pánev řeznou stranou dolů a přilijte i polovinu portského vína, ve kterém byly naložené. Počkejte, až se tekutina redukuje a vytvoří hustou glazuru. Poté meruňky otočte, přilijte panáka meruňkovice a obsah pánve zapalte pomocí flambovací pistole. Počkejte až plameny zhasnou, poté meruňky z pánve vyndejte a nechte vychladnout.
03.
Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, přidejte sůl a zamíchejte. V jiné misce smíchejte vlažné mléko a nasypejte do něj droždí. Přidejte cukr, zamíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Obvykle to netrvá déle než 10 minut. Tip: 7 fíglů, aby se kynuté těsto vždy povedlo.
04.
Do mísy s moukou přidejte kvásek, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkovou pastu. Pomocí kuchyňského robotu nechte těsto hníst přibližně 8 minut. Řidší konzistence se nelekejte. Hotové těsto vyklopte do nové mísy – předtím ji lehce poprašte moukou. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout minimálně 40 minut až hodinu.
05.
Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 6 stejných dílů. Na každý dejte dvě půlky meruněk a vytvarujte kouli. Knedlíky vařte v napařovacím hrnci přibližně 15–20 minut. Během paření hrnec neotevírejte.
06.
Knedlíky podávejte polité rozpuštěným máslem a posypané nasekanými pistáciemi. Můžete je poprášit moučkovým cukrem.
Zkuste 3 úžasné recepty z meruněk: meruňkový koláč z tvarohového těsta, žemlovka s meruňkami a zakysanou smetanou a meruňky zapečené ve sněhu jako Pavlova. Znáte 7 tipů a triků z kuchyně Pavla Berkyho?
Nezapomeňte se dívat na pořad Pavla Berkyho Babičko, vař! a sledujte nové díly na videoportálu Stream.cz.