Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Máte rádi kynuté ovocné knedlíky? Ochutnejte zajímavou obměnu podle Pavla Berkyho: naplňte je flambovanými meruňkami marinovanými v portském víně. A posypejte je pistáciemi!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Knedlíky
  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 6 ks meruněk
  • 200 ml portského vína
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 50 ml meruňkovice
  • 1 lžíce másla
K podávání
  • 100 g másla
  • 100 g pistácií
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Meruňky přepulte a zbavte pecek. Dejte je do misky, zasypejte cukrem a přilijte portské víno. Pořádně promíchejte a nechte marinovat alespoň 2 hodiny.

02.

V pánvi rozehřejte lžíci másla. Přidejte marinované meruňky, rozložte je na pánev řeznou stranou dolů a přilijte i polovinu portského vína, ve kterém byly naložené. Počkejte, až se tekutina redukuje a vytvoří hustou glazuru. Poté meruňky otočte, přilijte panáka meruňkovice a obsah pánve zapalte pomocí flambovací pistole. Počkejte až plameny zhasnou, poté meruňky z pánve vyndejte a nechte vychladnout.

03.

Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, přidejte sůl a zamíchejte. V jiné misce smíchejte vlažné mléko a nasypejte do něj droždí. Přidejte cukr, zamíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Obvykle to netrvá déle než 10 minut. Tip: 7 fíglů, aby se kynuté těsto vždy povedlo.

04.

Do mísy s moukou přidejte kvásek, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkovou pastu. Pomocí kuchyňského robotu nechte těsto hníst přibližně 8 minut. Řidší konzistence se nelekejte. Hotové těsto vyklopte do nové mísy – předtím ji lehce poprašte moukou. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout minimálně 40 minut až hodinu.

05.

Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 6 stejných dílů. Na každý dejte dvě půlky meruněk a vytvarujte kouli. Knedlíky vařte v napařovacím hrnci přibližně 15–20 minut. Během paření hrnec neotevírejte.

06.

Knedlíky podávejte polité rozpuštěným máslem a posypané nasekanými pistáciemi. Můžete je poprášit moučkovým cukrem.

Zkuste 3 úžasné recepty z meruněk: meruňkový koláč z tvarohového těsta, žemlovka s meruňkami a zakysanou smetanou a meruňky zapečené ve sněhu jako Pavlova. Znáte 7 tipů a triků z kuchyně Pavla Berkyho?

Nezapomeňte se dívat na pořad Pavla Berkyho Babičko, vař! a sledujte nové díly na videoportálu Stream.cz.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie16 797,17 kJ
Bílkoviny68,55 g
Tuky198,08 g
Sacharidy479,19 g
Sůl1,96 g
SAFA78,97 g
Vláknina24,92 g
Cukry183,18 g

Načítám