Článek
První česky psaný recept na sladké knedlíky pochází ze 17. století, kdy se připravovaly smažením, plnily se švestkami a sypaly tvarohem. V bohatších domácnostech se navíc přelévaly máslem. Jako vařené se začaly podávat až později. Tehdy se jim ještě říkalo obálky nebo kulivále. Jak říkáte ovocným knedlíkům vy?
Postup
01.
Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Nechte ho chvilku odpočinout. Pak ho propracujte a zkontrolujte konzistenci - nesmí se vám lepit na prsty.
Tip: Pokud je těsto moc řídké, přidávejte postupně hrubou mouku. Každý tvaroh má jiný obsah vody, takže množství mouky berte spíš orientačně.
02.
Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní vypeckovanou meruňku a uválejte knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 12-15 knedlíčků, podle velikosti plodů.
03.
Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut. Po vytažení z vody knedlíky rozkrojte nebo propíchněte vidličkou, aby unikla pára.
04.
Meruňkové knedlíky servírujte sypané strouhaným tvrdým tvarohem, přelité rozpuštěným máslem a pocukrované moučkovým cukrem.