Hlavní obsah
3,7
(10)
Foto: Babiččina volba

Foto: Babiččina volba

Ovocné knedlíky jsou sázkou na jistotu, a to nejen u dětí. Knedlíky nasladko jsou specialitou české, rakouské, bavorské a polské kuchyně. Tady je recept na ty nejlepší, jako od babičky.

20 min.
Příprava
24 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 knedlíků
  • 130 g hrubé mouky
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 12 ks meruněk
  • 1 špetka soli do vody na vaření
Na servírování
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 balení tvrdého tvarohu
Článek

První česky psaný recept na sladké knedlíky pochází ze 17. století, kdy se připravovaly smažením, plnily se švestkami a sypaly tvarohem. V bohatších domácnostech se navíc přelévaly máslem. Jako vařené se začaly podávat až později. Tehdy se jim ještě říkalo obálky nebo kulivále. Jak říkáte ovocným knedlíkům vy?

Postup

01.

Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Nechte ho chvilku odpočinout. Pak ho propracujte a zkontrolujte konzistenci - nesmí se vám lepit na prsty.

Tip: Pokud je těsto moc řídké, přidávejte postupně hrubou mouku. Každý tvaroh má jiný obsah vody, takže množství mouky berte spíš orientačně.

02.

Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní vypeckovanou meruňku a uválejte knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 12-15 knedlíčků, podle velikosti plodů.

03.

Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut. Po vytažení z vody knedlíky rozkrojte nebo propíchněte vidličkou, aby unikla pára.

04.

Meruňkové knedlíky servírujte sypané strouhaným tvrdým tvarohem, přelité rozpuštěným máslem a pocukrované moučkovým cukrem.

Načítám