Článek
Když palačinky uděláte ze špaldové mouky, přidáte do nich zdravý český mák, opečete je na minimu tuku a naplníte třeba sytou tvarohovou náplní plnou bílkovin a doplníte čerstvým ovocem, hned se jejich výživové vlastnosti podstatně zlepší, a vy si je tak můžete naprosto bez výčitek dát třeba k snídani nebo jako sytý sladký oběd po polévce.
Postup
01.
Vejce prošlehejte s mlékem, přidejte zbylé suroviny a dobře rozmíchejte. Citronové kůry dejte z poloviny citronu – strouhejte jen její žlutou část, která není hořká. Těsto nechte ideálně přes noc, minimálně však 30 minut odstát, aby zhoustlo a palačinky se netrhaly. Video: Jak zužitkovat celý citron?
02.
Na dobře rozehřáté pánvi potřené přepuštěným máslem nebo olejem pak pečte tenké palačinky: nalijte necelou naběračku těsta, kroužením pánví ho po ní rozprostřete, a když povrch zmatní, otočte ji a opečte z druhé strany. Recept: Jak se dělá přepuštěné máslo?
03.
Palačinky podávejte s tvarohem a ovocem anebo klasicky s džemem. Vynikající jsou také s domácím citronovým krémem lemon curd a ricottou.
Jak máte palačinky nejraději vy? Můžete je mít i jinak: recept na syté palačinky bez mouky jen ze 2 surovin.