Článek
„Příprava borůvkových knedlíků nevyžaduje mnoho ingrediencí, zato je třeba dodržet některé zásady. Jen tak bude výsledný pokrm vláčný a lahodný, přesně takový, jak ho uměly naše babičky,“ říká Josef Tydlačka, valašský rodák a šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků. Připravit je můžete z čerstvých borůvek, ale i z mražených, takže hurá do toho!
Postup
01.
Nejprve si připravte kvásek z droždí, cukru krystalu a 50 ml vlažného mléka. Do misky nasypte cukr, rozdrobte na něj droždí a vše zalijte vlažným mlékem. Promíchejte, aby vzniklo řidší těstíčko, a dejte vzejít. Když zvětší objem asi o polovinu a začnou se na něm tvořit bubliny, znamená to, že kvásek vzešel.
02.
Do větší mísy nasypte obě mouky, přidejte vejce, moučkový cukr, sůl a zbylé vlažné mléko. Do této směsi přidejte vzešlý kvásek. Těsto míchejte ručně nebo zpracujte elektrickým hnětačem či v robotu, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Takto vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout.
03.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a ještě ho lehce propracujte. Pak z něj vytvarujte delší silný pramen, ze kterého nakrájejte asi pěticentimetrové kousky. Každý kousek pak roztáhněte do čtverce a doprostřed dejte náplň – asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Zabalte a zakulaťte do tvaru knedlíku.
Tip: „Při balení knedlíků je třeba postupovat pečlivě, aby nikde nevznikly žádné skuliny nebo ztenčené těsto, kvůli nimž by pak mohly knedlíky při vaření prasknout,“ připomíná Josef Tydlačka.
04.
Takto připravené knedlíky nechte na vále ještě 10 minut odpočinout a pak je vložte do hrnce na pařák a nechte 15 minut vařit. Můžete také použít parní hrnec. Po této době všechny knedlíky rychle vyndejte a hned každý kousek jemně trochu roztrhněte dvěma vidličkami, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazily.
05.
Hotové knedlíky rozložte na talíře, posypte moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijte rozpuštěným máslem.