Článek
V ideálním případě použijte všechny suroviny v bio kvalitě. V dnešní době se jejich cena už nijak extrémně neliší od běžně dostupných ingrediencí a seženete je prakticky v každém obchodě s potravinami.
Postup
01.
Jáhly propláchněte a dejte do menšího kastrůlku se silným dnem. Zalijte 600 ml vody se špetkou soli. Přiveďte k varu a vařte bez míchání s poodkrytou poklicí cca 15 minut. Po dovaření můžete nechat jáhly ještě 5 minut dojít pod pokličkou.
02.
Ještě teplou jahelnou kaši rozmixujte ponorným mixérem přímo v hrnci, ve kterém jste ji vařili, s bílým mandlovým máslem a sirupem. Sirup přidejte podle své chuti méně či více tak, aby pro vás byla kaše příjemně nasládlá. Výsledkem je jemný krém.
03.
Kulatou keramickou formu na dort vypláchněte vodou a kaši rozprostřete po celé formě. Získáte tenký korpus, který vám zchladne, než nachystáte ostatní. Pozor na jinou velikost formy, abyste neměli korpus moc vysoký!
04.
Připravte si pudink. Do kokosového mléka (můžete použít také mandlovou smetanu) zamíchejte vanilkový pudink a sirup a za stálého míchání pár minut povařte. Můžete rovnou nalít na mírně zchladlý korpus.
05.
Agar namočte na 5–10 minut do vody a nachystejte si ovoce. Agar přiveďte k varu, pár minut povařte s občasným promícháním a nechte chladnout. Nastrouhejte malý kousek červené řepy a přes sítko vytlačte šťávu – stačí vám 2–3 polévkové lžíce – kterou obarvíte mírně zchladlý agar, a lžičkou sirupu ho doslaďte.
06.
Na korpus z jáhel a pudinku naskládejte ovoce a velmi jemně na něj lijte agar. Nechte ztuhnout v ledničce.
Text pochází z knihy Rytmu roku s Hankou Zemanovou, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.