Hlavní obsah
3,6
(16)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Odložte klasickou dýňovou polévku na dny, kdy nebude dostatek fantazie. Dneska se z dýně pečou muffiny! Jsou skvělé, dokonale vláčné, voní po perníku a co je na nich nejlepší? Nepotřebujete k jejich přípravě váhu a zvládne je i úplný začátečník.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 muffinů
Muffiny
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky dužiny z dýně hokkaido
Na dokončení
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 4 lžíce kakaa
  • 200 dkg oblíbeného ovoce
Článek

Do tohoto receptu se dýně strouhá, ale pokud ji chcete úplně „zamaskovat“, místo strouhané použijte dýňové pyré. Snadný recept krok za krokem najdete zde:

Postup

01.

Nejprve ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny. Poté začněte postupně přimíchávat mléko, olej a vejce. Za závěr přidejte 2 hrnky nahrubo nastrouhané dýně. Vše propracujte.

02.

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo důkladně vymažte máslem. Naplňte ji těstem cca do 3/4, těsto naběhne. Muffiny pečte přibližně 35 minut při 180 °C. Zda jsou hotové, zkontrolujte špejlí.

03.

Muffiny nechte zcela vychladnout a poté je zdobte krémem. Ten připravíte vyšleháním šlehačky společně s tvarohem a cukrem. Můžete ho na muffiny nanést lžičkou nebo cukrářským sáčkem. Krém zlehka přes sítko posypte kakaem a dozdobte oblíbeným ovocem.

Další tipy, jak dýně využít

Dýně se nedají moc dlouho skladovat, protože jsou citlivé na vlhkost a rychle se na nich tvoří plíseň. Ideální cestou zpracování plodiny je tedy zavařování.

Načítám