Hlavní obsah

Dubajská čokoláda: Vyrobte si doma virální sladký hit a mlsejte za zlomek ceny!

Foto: Melody's Dreams, Shutterstock.com

Foto: Melody's Dreams, Shutterstock.com

Jste zruční a máte silikonovou formu na tabulkovou čokoládu? Pak si dubajský hit můžete vyrobit i doma. Nejdůležitější surovinu, tedy kadaif, lze zakoupit v obchodech specializovaných na blízkovýchodní nebo mezinárodní potraviny.

Článek

Pokud chcete mít čokoládu nejen chutnou, ale i krásnou, využijte potravinářské barvy, cukrářské zdobení nebo obarvenou bílou čokoládu - tu nastříkejte do formy jako první.

Ingredience na tabulku o hmotnosti cca 250 g:

  • 160 g čokolády (původní recept počítá s mléčnou, volte kvalitní druh)
  • 60 g pistáciové pomazánky
  • 10 g pasty tahini
  • 20 g másla
  • 40 g těsta kadaif (jemné nitě)

Postup

01.

Těsto kadaif nakrájejte na malé kousky a opražte na másle na pánvi dozlatova. Na náplň v míse promíchejte opražené nudličky s pistáciovou pomazánkou a pastou tahini, až vznikne homogenní směs.

02.

Asi polovinu čokolády rozpusťte a potřete jí dno a boky silikonové formy na tabulkovou čokoládu. Nechejte ztuhnout v chladničce. Na ztuhlou vrstvu čokolády rozprostřete vychladlou náplň a na ni nalijte druhou polovinu rozpuštěné čokolády. Uhlaďte a dejte alespoň na půlhodinku ztuhnout do chladu.

Co je to kadaif

Jde o speciální těsto, které se vyrábí ze zcela běžných ingrediencí: mouky, vody a někdy i trochy soli. Domácí příprava vyžaduje zručnost a vhodné vybavení, protože se jedná o velmi jemnou hmotu, která se pak zpracuje do tenoučkých nudliček. Kadaif se hojně využívá v kuchyních Středního východu, Balkánu a Turecka k přípravě dezertů. Typickým příkladem je kombinace těstových nití s mletými mandlemi či vlašskými ořechy. Po upečení se zákusky zalévají citronovým cukrovým sirupem.

Související témata:
Recepty z internetu

Načítám