Hlavní obsah

Tipy na nejlepší domácí nanuky! Vyzkoušejte recepty na jednoduché dobroty ze sezónního ovoce, ale i čokoládové

Foto: Yulia Gust, Shutterstock.com

Foto: Yulia Gust, Shutterstock.com

S příchodem horkých dnů hledáme způsoby, jak se osvěžit. Jedním z nejlepších a nejchutnějších způsobů je připravit si domácí „cuc na klacku“. Tyto mražené dobroty nejenže uspokojí vaši chuť na sladké, ale také vás příjemně ochladí.

Článek

Výhodou domácích nanuků je, že si je můžete připravit podle své chuti, kontrolovat složení a vyhnout se zbytečným konzervantům a barvivům. Příprava domácích nanuků může být také skvělou aktivitou pro celou rodinu, která podporuje kreativitu a umožňuje experimentovat s různými ingrediencemi. To však neznamená, že si nemůžete připravit sladké potěšení jen pro sebe. Navíc, domácí výroba je často levnější. Tak teď už jen vyndejte dřívka a jdeme na to!

Základní tipy a triky

  • Výběr formiček: Na trhu je k dispozici široká škála formiček na nanuky. Můžete použít klasické plastové, silikonové, nebo dokonce papírové kelímky. Důležité je, aby měly pevnou základnu a snadno se z nich nanuky vyndávaly. Silikonové formičky jsou velmi oblíbené, protože se z nich nanuky snadno vyklopí, takže pokud můžeme radit, zvolte ty. Jestliže nemáte speciální formičky, nezoufejte! Můžete použít i formy na led, kelímky nebo malé skleničky – ty však neplňte celé, aby v chladu nepraskly.
  • Dřevěné tyčinky: Pokud vaše formičky neobsahují tyčinky (klacíky, dřívka...), můžete je snadno sehnat v papírnictví nebo hobby obchodech. Alternativně můžete použít lžičky, brčka nebo plastový příbor. Pro větší stabilitu nanuků je dobré tyčinky nejprve namočit ve vodě, než je vložíte do směsi, aby se lépe mrazem přichytily.
  • Míchání a vrstvení: Nanuky můžete jednoduše namíchat z jedné směsi, nebo je vrstvit pro zajímavější vzhled a chuť. Každou vrstvu nechte lehce zamrznout před přidáním další, jinak se vám chuti i barvy snadno promíchají a výsledný efekt nebude ideální. Pokud chcete dosáhnout efektních vícebarevných nanuků, použijte různé vrstvy ovoce, jogurtu nebo šťáv.

Tip: Kombinace jako mango s mátou, jahoda s bazalkou nebo borůvka s levandulí vás dostanou!

  • Sladidla a ochucovadla: Použijte med, javorový sirup, agávový sirup nebo třtinový cukr místo rafinovaného cukru. Pro ochucení můžete zvolit vanilkový extrakt, skořici nebo čerstvé bylinky jako mátu. Přírodní sladidla dodají nanukům jemnou a přírodní chuť. Při používání bylinek nebo koření je dobré je nejprve jemně nasekat nebo rozdrtit, aby se jejich aroma lépe uvolnilo.
  • Textura a krémovost: Pokud chcete, aby byly nanuky krémové, přidejte jogurt, kokosové mléko nebo smetanu. Další skvělou a ještě k tomu zdravou surovinou, která domácí osvěžení posune na vyšší level krémovosti, jsou banány.
  • Něco navíc: Chcete z mrazáku vyndat naprostou pecku? Stačí zapojit fantazii! Do nanuků přidejte kousky ovoce, čokolády, ořechů nebo kokosových vloček a hit letošního léta je hotov. Kousky ovoce nejenže dodají nanukům chuť, ale také krásný vzhled. Také zkuste použít sůl, která nejlépe ladí s čokoládou nebo karamelem. Ale jen špetku! Přeci jen, nanuky jsou sladká lahůdka.
  • Správné mražení: Pro nejlepší výsledky nechte nanuky mrazit minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud se vám zdá, že jsou po vytažení z mrazáku příliš tvrdé, nechte je před konzumací chvíli povolit při pokojové teplotě.

Základní recepty: V jednoduchosti je krása a také úžasná chuť

Ovocné nanuky

Foto: Nadezhda Nesterova, Shutterstock.com

Ze sezonního ovoce jsou jahody sázkou na jistotuFoto: Nadezhda Nesterova, Shutterstock.com

Suroviny

  • 2 šálky čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky, mango)
  • 1/2 šálku vody nebo ovocného džusu
  • 2 lžíce medu nebo jiného sladidla

Postup

01.

Ovoce, vodu nebo džus a med vložte do mixéru a mixujte do hladka. Směs nalijte do formiček a vložte dřevěné tyčinky. Dejte do mrazáku na minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Jogurtové nanuky

Suroviny

  • 2 šálky řeckého jogurtu
  • 1/2 šálku medu nebo agávového sirupu
  • 1 šálek čerstvého ovoce nakrájeného na kousky

Postup

01.

Jogurt smíchejte s medem. Do formiček střídavě vrstvěte jogurt a kousky ovoce. Vložte tyčinky a dejte zamrazit.

Kakaové nanuky

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Místo kakaa můžete zvolit i kvalitní čokoláduFoto: zarzamora, Shutterstock.com

Suroviny

  • 2 šálky mléka (můžete použít i rostlinné alternativy)
  • 1/4 šálku kakaa
  • 1/2 šálku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

01.

V hrnci zahřejte mléko, přidejte kakao a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte med a vanilkový extrakt, dobře promíchejte. Směs nechte vychladnout, nalijte do formiček, vložte tyčinky a mrazte.

Zdravé varianty

Zeleninové nanuky

Suroviny

  • 1 šálek špenátu
  • 1 banán
  • 1/2 šálku jablečného džusu
  • 1/2 šálku vody

Postup

01.

Všechny ingredience rozmixujte dohladka. Směs nalijte do formiček a dejte zamrazit.

Kokosové nanuky

Suroviny

  • 2 šálky kokosového mléka
  • 1/2 šálku kokosových vloček
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

01.

Všechny ingredience smíchejte v misce. Směs nalijte do formiček, vložte tyčinky a mrazte.

Načítám