Hlavní obsah
4,3
(4)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Citron + mák + jogurt = lahodná, svěží a originální kombinace, která vás velice mile překvapí, pokud jste ji ještě nevyzkoušeli. Teď máte skvělou příležitost ji otestovat ve skvělých zdravých lívancích.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
  • 1 ks vejce
  • 70 g bílého jogurtu
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks citronové kůry
  • 100 g celozrnné mouky
  • 1 lžíce xylitolu
  • 1 lžíce celého máku
  • 1 na špičku nože jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce ghí
Meruňky s levandulí
  • 3 ks meruněk
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1,5 lžíce vody
  • 1/4 lžičky levandulových květů
Článek

Osvěžující citron, křupavý mák a lahodný jogurt je kombinace, která dělá lívance dokonalé samy o sobě. Jestli se však chcete pustit do ozvláštnění receptu o méně obvyklý element, zkuste to s levandulí. Pronikavá a osobitá levandule se výborně pojí s meruňkami, které jsme v receptu použili, anebo také se švestkami.

Pro opravdu dobré lívance použijte ječnou mouku, se kterou pracovaly naše babičky. K doslazení těsta využijte místo cukru alternativní sladidlo xylitol - je přírodního původu a má méně kalorií.

01.

Vejce, jogurt, vodu a citronovou šťávu prošlehejte v míse metlou.

02.

Do mísy nastrouhejte kůru z jednoho menšího nebo z ½ velkého citronu. Přidejte mouku (nejlépe ječnou), xylitol nebo cukr, mák, sodu, malou špetku soli a dobře promíchejte.

03.

Rozehřátý lívanečník potřete ghí (nebo řepkovým olejem) a nalijte do něj těsto. Lívance opékejte z obou stran dozlatova.

04.

Meruňky nakrájejte na měsíčky. V malé pánvičce nebo rendlíku smíchejte citronovou šťávu, javorový sirup a vodu a přiveďte k varu. Pokud se nebojíte neobvyklých chutí, přidejte i špetku kvítků levandule. Vložte dovnitř nakrájené meruňky a 3-5 minut povařte.

05.

Lívance podávejte s meruňkami. Můžete je servírovat i s jogurtem, zakysanou smetanou, tvarohem, borůvkami nebo oříšky.

Lívanců není nikdy dost, a proto se inspirujte i dalšími recepty. Zkuste například lahodné lívance s borůvkami anebo hrníčkový recept na jablečné lívance.

Načítám