Článek
Osvěžující citron, křupavý mák a lahodný jogurt je kombinace, která dělá lívance dokonalé samy o sobě. Jestli se však chcete pustit do ozvláštnění receptu o méně obvyklý element, zkuste to s levandulí. Pronikavá a osobitá levandule se výborně pojí s meruňkami, které jsme v receptu použili, anebo také se švestkami.
Pro opravdu dobré lívance použijte ječnou mouku, se kterou pracovaly naše babičky. K doslazení těsta využijte místo cukru alternativní sladidlo xylitol - je přírodního původu a má méně kalorií.
01.
Vejce, jogurt, vodu a citronovou šťávu prošlehejte v míse metlou.
02.
Do mísy nastrouhejte kůru z jednoho menšího nebo z ½ velkého citronu. Přidejte mouku (nejlépe ječnou), xylitol nebo cukr, mák, sodu, malou špetku soli a dobře promíchejte.
03.
Rozehřátý lívanečník potřete ghí (nebo řepkovým olejem) a nalijte do něj těsto. Lívance opékejte z obou stran dozlatova.
04.
Meruňky nakrájejte na měsíčky. V malé pánvičce nebo rendlíku smíchejte citronovou šťávu, javorový sirup a vodu a přiveďte k varu. Pokud se nebojíte neobvyklých chutí, přidejte i špetku kvítků levandule. Vložte dovnitř nakrájené meruňky a 3-5 minut povařte.
05.
Lívance podávejte s meruňkami. Můžete je servírovat i s jogurtem, zakysanou smetanou, tvarohem, borůvkami nebo oříšky.
Lívanců není nikdy dost, a proto se inspirujte i dalšími recepty. Zkuste například lahodné lívance s borůvkami anebo hrníčkový recept na jablečné lívance.