Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy mouku, přidejte špetku soli, rozehřáté máslo, zbylý cukr a žloutek. Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi 45 minut.
02.
Velkou kulatou formu nebo pekáček vymažte máslem. Odebírejte kousky těsta, tvarujte malé buchtičky a skládejte je do pekáčku. Nechte je kynout ještě 15 minut a pak je pečte asi půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C.
03.
Mezitím připravte krém. V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem. Přidejte semínka vanilkového lusku, vmíchejte smetanu, mléko, rum a škrob a směs pomalu zahřívejte a šlehejte, dokud nezhoustne.
04.
Lesní ovoce dejte do čistého rendlíku a přidejte vanilkový cukr. Pomalu zahřívejte. Směs krátce povařte a stáhněte z ohně. Hotové buchtičky podávejte přelité krémem a ovocem.
Co udělat ze zbylých bílků? Výborné a jednoduché jsou hned měkké zdravé mrkvové kokosky anebo italské mandlové sušenky bez mouky.