Článek
Vodu přidávejte nadvakrát, nejdřív k vaření jablek jen v množství, aby se co nejvíc koncentrovala chuť ovoce a koření. A následně po uvaření, aby se šťáva zředila.
Postup
01.
Omytá jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte je na osminky. Citron vymačkejte.
02.
Jablka dejte do širokého hrnce a hned je zamíchejte s citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidejte cukr a vodu (jen tak, aby byla jablka téměř ponořená), můžete přidat i trošku rumu (alkohol se vyvaří, ale vůně a chuť rumu zůstane).
03.
Do hrnce přidejte koření a vše zvolna vařte, dokud jablka nezměknou. Koncentrovaná tekutina jablka dokonale ochutí. Když jsou jablka měkká, zřeďte šťávu vodou, aby se zjemnila a vystačila pro všechny porce. Kompot můžete servírovat teplý i studený.