Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jistě vám podobný jablečný kompot dělávala třeba babička. Příprava vám zabere jen pár chvilek a jeho vůně vám prostoupí celý byt!

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 5 ks jablek
  • 50 ml citronové šťávy
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 250 ml vody
  • 2 ks celé skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 lžíce rumu
Článek

Vodu přidávejte nadvakrát, nejdřív k vaření jablek jen v množství, aby se co nejvíc koncentrovala chuť ovoce a koření. A následně po uvaření, aby se šťáva zředila.

Postup

01.

Omytá jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte je na osminky. Citron vymačkejte.

02.

Jablka dejte do širokého hrnce a hned je zamíchejte s citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidejte cukr a vodu (jen tak, aby byla jablka téměř ponořená), můžete přidat i trošku rumu (alkohol se vyvaří, ale vůně a chuť rumu zůstane).

03.

Do hrnce přidejte koření a vše zvolna vařte, dokud jablka nezměknou. Koncentrovaná tekutina jablka dokonale ochutí. Když jsou jablka měkká, zřeďte šťávu vodou, aby se zjemnila a vystačila pro všechny porce. Kompot můžete servírovat teplý i studený.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie500,63 kJ
Bílkoviny0,59 g
Tuky0,53 g
Sacharidy26,1 g
Sůl0,01 g
SAFA0,08 g
Vláknina3,81 g
Cukry21,77 g

Načítám