Článek
Tiramisu potřebuje čas na rozležení, proto ho připravte nejlépe večer před podáváním. Pro dospělé přidejte kapku italského citronového likéru limoncello, pro děti zvolte variantu bez alkoholu. I bez něj chutná báječně.
Postup
01.
Nejdřív si připravte citronový sirup na navlhčení piškotů: do rendlíku dejte vodu, cukr, najemno nastrouhanou kůru ze dvou citronů a citronovou šťávu. Pomalu zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte asi 10–15 minut, až sirup mírně zhoustne. Odstavte a nechte zchladnout.
02.
Do větší mísy dejte mascarpone, cukr a vanilkový extrakt (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku) a ručním šlehačem našlehejte do krémové a nadýchané konzistence. Stěrkou pak vmíchejte i citronovou kůru.
03.
V jiné míse ušlehejte vychlazenou smetanu do husté šlehačky. Asi třetinu pak přidejte k našlehanému mascarpone a zlehka promíchejte. Zbytek šlehačky ještě nadvakrát zapracujte stejným způsobem: krém tak zůstane jemný a nadýchaný.
04.
Sestavte tiramisu: Každý piškot na okamžik ponořte do citronového sirupu (postupujte svižně, aby se piškoty nerozmočily) a skládejte těsně jeden vedle druhého do připravené formy. Vrstvu piškotů pokapejte limoncellem a poté na piškoty rozetřete polovinu krému. Uhlaďte a vrstvy zopakujte. Na povrch dezertu pak ještě nastrouhejte trochu citronové kůry na ozdobu a nechte v lednici dobře rozležet a vychladit.
Pokud chcete ještě o něco rafinovanější a luxusnější variantu, přidejte na vrstvu piškotů pár lžic citronového krému lemon curd. Využijete ho pak i na letní osvěžující pohár s citronovým krémem.