Článek
Na tu nejjednodušší verzi smetanového dortu vám postačí tři kelímky zakysané smetany, piškoty vsáknou přebytečnou vlhkost a dort po rozležení dobře drží tvar. Ke smetaně ráda přidávám jemný tvaroh, dort je pak svěžejší a pevnější a mám jistotu, že se mi povedou nakrájet úhledné kousky. K finálnímu zdobení jsem použila mini piškoty a černé kakao, vznikl hezký sametový a bublinkový efekt, vy ho můžete dokončit podle své fantazie.
Postup
01.
Jahody šetrně omyjte, odstraňte stopky a plody nechte oschnout. Boky menší dortové formy velmi lehce potřete máslem (díky němu papír na pečení lépe přilne) a formu vyložte papírem na pečení. Na dno formy naskládejte vrstvu piškotů těsně vedle sebe.
02.
Do větší mísy dejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt a vyšlehejte ho do krémové konzistence. Poté přidejte i zakysanou smetanu a znovu společně prošlehejte, až se suroviny spojí. Ochutnejte, případně přidejte cukr podle chuti a naposledy prošlehejte.
03.
Na vrstvu piškotů jemně rozetřete třetinu připraveného krému a povrch urovnejte. Poté vyskládejte další vrstvu piškotů a naneste další třetinu krému. Přidejte vrstvu rozpůlených jahod a na ně naneste poslední část krému.
04.
Na povrch dortu vyskládejte těsně vedle sebe mini piškoty a dort nechte v lednici rozležet do druhého dne. Těsně před podáváním posypejte přes sítko povrch dortu kakaem a podávejte.
Místo jahod můžete použít sladké meruňky nebo broskve, zatím je ale jahodová sezona v plném proudu, a tak by byla škoda pořádně ji nevyužít. Podívejte se na naše recepty z jahod a nechte se inspirovat.