Článek
Postup
01.
Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nastrouhejte je – postačí hrubší strana struhadla. Zakápněte je citronovou šťávou a promíchejte.
Tip: Pokud vám nevadí, že se v dortíku sem tam objeví kousek slupičky, překrojte jablka na polovinu, odstraňte jádřinec a bubáka a začněte je strouhat řeznou stranou naplocho, trochu přitlačte. Takhle vám v ruce zůstane téměř celá slupka a vy nemusíte jablka loupat.
02.
Nastrouhaná jablka vložte do hrnce, přidejte skořici, hřebíček a cukr podle chuti a sladkosti jablek. Podlijte malým množstvím vody a na mírném ohni krátce povařte, až se začnou jablka rozpadat. V mezičase vyložte dortovou formu papírem na pečení a na dno rozložte kulaté piškoty tak, aby byly opravdu natěsno.
03.
V hrnečku rozmíchejte oba vanilkové pudinky v půllitru vody dohladka. Za stálého míchání vlijte směs do hrnce k jablkům a povařte do zhoustnutí, potrvá to 2–3 minuty.
04.
Třetinu jablečné hmoty rozložte na vrstvu piškotů a trochu ji uhlaďte. Poklaďte ji další piškotovou vrstvou a postup ještě jednou zopakujte. Na druhou piškotovou vrstvu rozetřete poslední třetinu jablečné směsi, povrch uhlaďte a nechte v chladu rozležet a ztuhnout alespoň pár hodin.
Tip: Dortík při podávání můžete ozdobit tuhou šlehačkou nebo kopečkem svěží zakysané smetany prošlehané s trochou vanilkového cukru.
NEJLEPŠÍ RECEPTY NA NEPEČENÉ DEZERTY S PIŠKOTY A SUŠENKAMI: Nepečený Malakov s pudinkem | Nepečený falešný medovník | Pudinková ledová hora | Pravý belgický nepečený dort | Nepečený ovocný koláč s kysanou smetanou | Nepečené piškotové řezy | Piškotová bomba s jahodami a pudinkem | Bleskové tiramisu do skleničky