Hlavní obsah
4,1
(16)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Tenhle nepečený jablečný dortík je rychle hotový, levný, svěží a sladký tak akorát.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 21 cm
  • 800 g jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 1/2 l vody
  • 3/4 balení dětských piškotů
Článek

Postup

01.

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nastrouhejte je – postačí hrubší strana struhadla. Zakápněte je citronovou šťávou a promíchejte.

Tip: Pokud vám nevadí, že se v dortíku sem tam objeví kousek slupičky, překrojte jablka na polovinu, odstraňte jádřinec a bubáka a začněte je strouhat řeznou stranou naplocho, trochu přitlačte. Takhle vám v ruce zůstane téměř celá slupka a vy nemusíte jablka loupat.

02.

Nastrouhaná jablka vložte do hrnce, přidejte skořici, hřebíček a cukr podle chuti a sladkosti jablek. Podlijte malým množstvím vody a na mírném ohni krátce povařte, až se začnou jablka rozpadat. V mezičase vyložte dortovou formu papírem na pečení a na dno rozložte kulaté piškoty tak, aby byly opravdu natěsno.

03.

V hrnečku rozmíchejte oba vanilkové pudinky v půllitru vody dohladka. Za stálého míchání vlijte směs do hrnce k jablkům a povařte do zhoustnutí, potrvá to 2–3 minuty.

04.

Třetinu jablečné hmoty rozložte na vrstvu piškotů a trochu ji uhlaďte. Poklaďte ji další piškotovou vrstvou a postup ještě jednou zopakujte. Na druhou piškotovou vrstvu rozetřete poslední třetinu jablečné směsi, povrch uhlaďte a nechte v chladu rozležet a ztuhnout alespoň pár hodin.

Tip: Dortík při podávání můžete ozdobit tuhou šlehačkou nebo kopečkem svěží zakysané smetany prošlehané s trochou vanilkového cukru.

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 21 cm
Energie6 366,88 kJ
Bílkoviny21,12 g
Tuky11,14 g
Sacharidy318,42 g
Sůl0,53 g
SAFA4,66 g
Vláknina26,11 g
Cukry180,7 g

Načítám